Pápež si predvolal nemeckého biskupa s vaňou za 15-tisíc eur

Pápež František si v pondelok predvolal nemeckého biskupa, ktorý dal za viac ako 30 miliónov eur vybudovať honosné sídlo diecézy, čo vyvolalo pobúrenie nielen v Nemecku, ale aj vo Vatikáne.

22.10.2013 12:10
Franz-Peter Tebartz-van Elst Foto: ,
Sídlo nemeckého biskupa Franza-Petra Tebartza-van Elsta (vpravo) pred katedrálou v Limburgu.
debata (25)

O podrobnostiach z asi 20-minútového rozhovoru Vatikán neinformoval. Limburská diecéza uviedla len, že biskup je „veľmi vďačný za veľmi povzbudivé stretnutie“. „S pápežom sa dohodol na tom, že obsah ich stretnutia zostane dôverný,“ uviedla diecéza.

Limburský biskup Franz-Peter Tebartz-van Elst má v rámci sídla diecézy svoje súkromné priestory za milióny eur, čo je vo veľkom rozpore s politikou v marci zvoleného pontifika pôvodom z Argentíny. Biskup okrem iného pobúril verejnosť aj zakúpením letenky prvej triedy pri svojej ceste za veriacimi do chudobnej Indie.

Elstov nový apartmán má hodnotu takmer tri milióny eur a disponuje aj kuchyňou s rozlohou 63 metrov štvorcových či vaňou za 15-tisíc eur. Peniaze naň mali putovať zo zdrojov diecézy, ktoré pochádzajú z daní z príjmov členov cirkvi. Takmer 23 miliónov nemeckých katolíkov dalo podľa nedeľňajších informácií týždenníka Spiegel v minulom roku katolíckej cirkvi viac ako päť miliárd eur. Spiegel zároveň tvrdí, že arcidiecézy ukrývajú účty s miliónmi eur a ich pokladníci v Kolíne či Mníchove ani sami nevedia o detailoch a alokácii všetkých prostriedkov.

Franz Peter Tebartz-van Elst získal od médií prezývku „biskup luxusu“ a špekuluje sa, že by pre okázalý životný štýl mohol prísť o svoj úrad. Pápež kladie dôraz na skromnosť cirkvi, ktorej cieľom je starostlivosť o chudobných a ľudí na okraji spoločnosti.

Biskup čakal v Ríme na audienciu u pápeža takmer týždeň, pred ním František súkromne prijal kolínského arcibiskupa Joachima Meisnera, ktorý je podľa agentúry DPA považovaný za podporovateľa limburského biskupa. S pápežom však pravdepodobne 79-ročný cirkevný hodnostár preberal svoju vlastnú žiadosť o uvoľnenie z funkcie.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež #František #Vatikán #Franz-Peter Tebartz-van Elst #biskup luxusu