Nórsko zvažuje, či pomôže zničiť sýrske chemické zbrane

Nórsko zvažuje, či prijme časť sýrskych chemických zbraní na ich prípadnú likvidáciu. Hovorkyňa ministerstva zahraničia Ragnhild Imerslundová uviedla, že Organizácia Spojených národov a Organizácia pre zákaz chemických zbraní, ktoré sú poverené elimináciou nebezpečného arzenálu, by chceli, aby sa všetky zásoby zničili na jednom mieste.

23.10.2013 09:42
debata

Podľa hovorkyne Nórsko nechce prijať už pripravené chemické zbrane, nová stredopravá vláda však uvažuje o horčičnom plyne a chemických zlúčeninách určených k výrobe zbraní. Ministerstvo uvádza, že podľa najnovších odhadov OSN má Sýria 50 ton horčičného plynu a asi 300–500 ton chemikálií používaných na výrobu nervových plynov.

Na základe rezolúcie 2118 Bezpečnostnej rady OSN prijatej v septembri má Sýria čas do júna 2014, aby nechala svoje chemické zbrane zničiť. Nórsko sa pritom ukázalo byť otvorené možnosti, že by pri tom asistovalo. S odpoveďou by mala škandinávska krajina prísť do polovice novembra. Rozhodnutie by mala spraviť už nová stredopravá vláda. Nórsko v súčasnosti nemá vybavenie potrebné pre zničenie chemických zbraní, Spojené štáty by však mohli poskytnúť mobilné zariadenia potrebné na splnenie tejto úlohy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Nórsko #chemické zbrane