Londýn je hlavným mestom tuberkulózy v západnej Európe

Londýn je síce známy svojimi historickými pamiatkami a dvojposchodovými autobusmi, ale má aj nepravdepodobnejšiu charakteristiku - je hlavným mestom tuberkulózy v západnej Európe.

23.10.2013 16:07
lekár, ochorenie, rentgen, pľúca, tuberkulóza Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Britskí zdravotníci začali proti tejto chorobe bojovať aj za pomoci bielej dodávky, ktorá jazdí po Londýne a ponúka bezplatný röntgen pľúc, uvádza agentúra AP.

Podobné dodávky boli bežné v Európe aj v USA v 50. rokoch, ale väčšina z nich zmizla o dve desaťročia neskôr, keď sa výskyt tuberkulózy znížil. V poslednej dobe jej začalo v Británii pribúdať. Vlani bolo v Londýne asi 3 500 prípadov, teda viac než v Holandsku, Belgicku, Grécku a Nórsku dohromady. Je to tiež viac ako v niektorých afrických krajinách, ako je Eritrea alebo Gambia, hoci oveľa menej než v Indii, Číne alebo JAR, kde sú stovky tisíc chorých.

„Nejako sme prestali dávať pozor a tuberkulóza sa zase stala veľkým problémom,“ povedal Alistair Story, ktorý pôsobí v pojazdnom röntgene patriacom fakultnej nemocnici londýnskej univerzity UCL.

Väčšina prípadov je podľa neho medzi bezdomovcami, narkomanmi a väzňami. Napriek rozšíreným názorom, že tuberkulózu prinášajú do Británie prisťahovalci, Story tvrdí, že medzi nimi je výskyt choroby nízky. „Rozhodne to nie je tak, že keby sme zavreli hranice, tak sa problém vyrieši,“ povedal a pripomenul, že iné európske krajiny s mnohými prisťahovalcami, ako sú Francúzsko a Nemecko, podobný nárast tuberkulózy nezaznamenali.

Na tuberkulózu zomiera v celom svete vyše milióna ľudí ročne, z 95 percent v rozvojových krajinách. Lekári sa tiež stále viac obávajú vzostupu baktérií tuberkulózy, ktoré odolávajú doterajším liekom. Podľa správy Svetovej zdravotníckej organizácie sú na celom svete tri milióny ľudí, ktorí majú tuberkulózu a u ktorých nebola diagnostikovaná.

Dodávka, ktorá jazdí v Londýne, stála 460 000 libier. Má röntgen, ktorého snímky môže röntgenológ ihneď analyzovať. V priemere posádka vyšetrí asi 10 000 ľudí ročne a objaví jeden nový prípad tuberkulózy týždenne. Ak je röntgenová snímka znepokojujúca, pacient odošlú do nemocnice na testy.

Prednedávnom prúdili do dodávky pacienti, ktorí dostali poukážku na bezplatný röntgen v neďalekej ubytovni pre bezdomovcov. Aby presvedčili bezdomovcov na testy, využívajú lekári bývalých pacientov, ako je päťdesiatosemročný Horace Reid. Tuberkulózu u neho lekári zistili v roku 2009 po tom, čo sa zadýchával pri chytaní autobusu.

„Nevedel som, že je niečo zle do chvíle, keď som prepásol autobus a nemohol chytiť dych. Lekári mi povedali, že mám tuberkulózu a že môžem zomrieť,“ povedal Reid.

Dvadsaťročný Danny Hastie bol vlani často chorý, ale k doktorovi nešiel. Po tom, čo bol vo väzení, žije na ulici už viac ako rok. „Počul som o tejto dodávke a povedal som si, že to skúsim,“ povedal. „Najskôr sa človek bojí, pretože si hovorí, že je chorý. Ale keď vám povedia, že ste v pohode, tak vás to upokojí.“

Britskí experti tvrdia, že pojazdný röntgen je dobrý spôsob, ako nájsť chorých medzi bezdomovcami, ale že je potreba ďalších testov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #tuberkulóza #rontgen