Sledovanie Merkelovej zasialo nedôveru medzi USA a Nemecko

Podozrenie, že americké tajné služby sledovali mobilný telefón nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, zasieva nedôveru medzi Berlín a Washington.

24.10.2013 11:47
Obama, Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová na archívnej fotografii s americkým prezidentom Barackom Obamom.
debata (11)

Zhodujú sa na tom nemecké denníky, pre ktoré sa aféra stala udalosťou dňa a prekryla aj informácie o postupe povolebných rokovaní o vláde medzi kancelárkinou CDU/CSU a sociálnou demokraciou (SPD).

„Nové podozrenie vrhajú nové svetlo na Obamu a na americké tajné služby,“ píše denník Süddeutsche Zeitung. „Nechceme si radšej predstaviť, ako Obamove tajné služby pristupujú k nepriateľským štátom, keď vidíme, ako sa správajú k svojmu blízkemu spojencovi. Obama nie je žiadnym nositeľom Nobelovej ceny za mier, ale podnecovačom nepokojov,“ doplňuje denník. Süddeutsche Zeitung tiež upozorňuje, že aj keď je Merkelová obeťou aféry, v skutočnosti má šťastie, že sa informácie o údajnom sledovaní jej telefónu dostali na verejnosť až po septembrových voľbách.

„Ešte pred mesiacom by sa únia (CDU/CSU) pre aféru musela pripravovať na tvrdú paľbu zo strany SPD,“ píše periodikum. V súčasnosti ale konzervatívci rokujú so sociálnou demokraciou o vytvorení vládnej koalície a preto sa vraj zástupcovia SPD obmedzujú len na pobúrené komentáre voči USA a vyjadrujú kancelárke sympatie.

„V Berlíne sa musí považovať za hrubú urážku, keď si Spojené štáty zaobstarávajú informácie o svojich partneroch týmto spôsobom,“ uvádza bonnský denník General-Anzeiger. Za znepokojujúce pokladá, že USA už zrejme nerozlišujú vo svojom prístupe demokratických partnerov a diktátorské režimy.

Denník Hessische Niedersächsiche Allgemeine podotýka, že to, že Washington sledovanie kancelárky poprel, je len diplomatická rutina. Tá nemusí mať s pravdou nič spoločné. „Stále viac sa potvrdzujú obavy, že USA po teroristických útokoch z 11. septembra 2001 prepadli stihomamu, čo viedlo Washington k tomu, aby vybudoval nezmyselne veľký bezpečnostný aparát. A tento aparát teraz začal žiť svojím vlastným životom,“ píše denník.

Nemecký minister zahraničia si predvolal amerického veľvyslanca

Šéf diplomacie Nemecka Guido Westerwelle si vo štvrtok predvolal amerického veľvyslanca v Berlíne. Informoval o tom server časopisu Spiegel, podľa ktorého je Westerwelleho krok nezvyčajný. Väčšinou totiž nemecké ministerstvo zahraničia rokuje s nižšími úradníkmi ambasád.

Priame stretnutie šéfa diplomacie s americkým veľvyslancom podľa Spiegelu ukazuje, aká vážna je situácia. Pri nedávnych protestoch Nemecka proti postupu sýrskej vlády v tamojšej občianskej vojne sa Westerwelle osobne neangažoval a rokovaním s nižšími úradníkmi sýrskej ambasády poveril jeho zástupcov.

Nemecké diplomatické zdroje uvádzajú, že Westerwelle chce dať americkému veľvyslancovi najavo nemecké rozhorčenie nad tým, že kancelárkin mobil monitorovali. Zároveň chce vyjadriť prekvapenie, že niečo také je medzi spojencami vôbec možné. Taktiež plánuje preveriť aj pôsobenie amerických tajných služieb v Nemecku.

Správy o tom, že americká rozviedka monitorovala mobilný telefón Merkelovej, sa objavili v stredu. Hovorca nemeckej vlády potvrdil, že kancelárka osobne telefonovala americkému prezidentovi Barackovi Obamovi a požadovala vysvetlenie. Hovorca Bieleho domu následne oznámil, že USA komunikáciu Merkelovej nesledujú a ani to v budúcnosti nemienia robiť.

Nemecká spravodajská televízia N24 upozorňuje na presné znenie vyhlásenia Bieleho domu. Podľa nej nikdy nebolo povedané, že americká tajná služba Merkelovú v minulosti nesledovala.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Angela Merkelová #telefón