V Nórsku napokon nebudú likvidovať sýrske chemické zbrane

Nórsko odmietlo likvidáciu častí sýrskych chemických zbraní na svojom území, o ktorú ho požiadali Spojené štáty.

25.10.2013 13:12
debata

Nórsky minister zahraničia Boerge Brende v piatok podľa agentúry AFP oznámil, že jeho vláda nemôže žiadosti vyhovieť vzhľadom na príliš krátke lehoty a na ďalšie okolnosti.

„V zhode so Spojenými štátmi sme dospeli k záveru, že vzhľadom na lehoty stanovené rezolúciou OSN nie je vhodné naďalej považovať Nórsko za miesto zničenia (chemických zbraní),“ vyhlásil Brende.

Bezpečnostná rada OSN schválila koncom septembra rezolúciu 2118, s cieľom predísť útokom USA v Sýrii pre chemický útok, ktorý si vyžiadal veľké obete na životoch. Rezolúcia predpokladá likvidáciu všetkého arzenálu chemických zbraní v Sýrii, ten sa odhaduje na približne 1 000 ton. Celá operácia má byť dokončená do 30. júna budúceho roka.

V stredu Brende oznámil, že vláda veľmi vážne zvažuje žiadosť USA, aby Nórsko prijalo časť sýrskych chemických zbraní k zničeniu na svojom území. V piatok však oznámil negatívne rozhodnutie, to podľa neho bolo prijaté pre „stanovenú lehotu k technickému vybaveniu krajiny a pre ďalšie právne prekážky“.

Minister podľa agentúry AP okrem iného spresnil, že nebolo jasné, cez ktorý prístav by chemické zbrane mali byť do krajiny dopravené a že Nórsko nemá dostatočné kapacity na správne nakladanie s časťou odpadu, vzniknutého pri ničení tohto druhu zbraní. Poznamenal tiež, že Spojené štáty teraz skúmajú iné alternatívy. Žiadne podrobnosti však neoznámil.

Nórsko bolo jedným zo štátov, ktoré požiadali, aby sa zúčastnilo na likvidácii 50 ton rôznych chemikálií vo forme horčičného plynu a 300 až 500 ton materiálu, potrebného na výrobu nervových látok.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Nórsko #chemické zbrane