Českí rektori odmietli so Zemanom oslavovať štátny sviatok

Na oslavu štátneho sviatku 28. októbra nepôjde na Pražský hrad 22 z 26 pozvaných rektorov, oznámil to podpredseda Ćeskej konfederácie rektorov Ivo Medek.

25.10.2013 15:11
Miloš Zeman Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman.
debata

Na ceremoniál nepríde ani viacero pozvaných primátorov českých miest. Dôvodom odmietnutia pozvania je nesúhlas s niektorými krokmi prezidenta Miloša Zemana, ktorý na oslavu bez udania dôvodu nepozval rektorov Masarykovej a Juhočeskej univerzity. „Vo vyspelých krajinách je samozrejmé, že rektori patria k najváženejším osobnostiam v krajine. Správanie Hradu je neúctou voči vzdelaniu a vzdelanosti tejto krajiny,“ povedal primátor Prahy Tomáš Hudeček, ktorý sa rovnako na pondelkových oslavách na Hrade nezúčastní.

Podľa Medeka je proti účasti rektorov na oslavách približne 95 percent študentov a učiteľov. K bojkotu osláv sviatku 28. októbra na Hrade vyzvalo rektorov aj brnenské združenie Študentská jar.

Rektor Masarykovej univerzity Mikuláš Bek si postup Hradu vysvetľuje tým, že v septembri neumožnil Zemanovi prednášať na brnenskej ekonomickej fakulte. Politici podľa Beka na univerzitách v čase volebnej kampane nemajú vystupovať. Rektor Juhočeskej univerzity Libor Grubhoffer zase v minulosti podporil Martina Putnu, ku ktorého profesúre mal Zeman výhrady. Informovali o tom servery IDnes.cz a Lidovky.cz.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #rektori #ČSR