Chodorkovskij z väzenia: Ruská opozícia sa má inšpirovať Mandelom

Niekdajší najbohatší Rus a ropný magnát Michail Chodorkovskij na desiate výročie svojho uväznenia poradil opozícii proti režimu Vladimira Putina vziať si príklad z juhoafrického bojovníka proti apartheidu Nelsona Mandelu.

25.10.2013 16:36
Michail Chodorkovskij Foto: ,
Michail Chodorkovskij.
debata (23)

Autoritársky režim dokáže podľa Chodorkovského zvrhnúť len nenásilné hnutie, ochotné ku kompromisom s prenasledovateľmi a väzniteľmi. „Uplynulo desať rokov, ktoré som prežil vo väzniciach a táboroch nového Ruska. Mnohé sa zmenilo, ale môj svet je prakticky nehybný. Budova v tábore pri čínskych hraniciach na začiatku uväznenia sa len málo odlišuje od terajšej budovy neďaleko fínskych hraníc,“ napísal Chodorkovskij v článku zverejnenom v New York Times.

Pripustil, že Rusko zbohatlo vďaka tomu, že ceny ropy a plynu počas jeho väznenia vzrástli na päťnásobok. Napriek tomu ľudia utekajú do cudziny. Krajinu za desať rokov opustilo 2,5 milióna Rusov. Za príčinu všetkého zlého opäť označil „nevymeniteľnú a nekontrolovanú moc“, sústredenú v Putinových rukách, ktorá „stráca schopnosť prispôsobovať sa meniacemu svetu“. Navyše, stúpa riziko, že po Putinovi príde ďalší autoritársky režim.

Jedinou nádejou zostáva široké nenásilné hnutie, ktoré by sa malo inšpirovať práve juhoafrickým vodcom. „Mandelova genialita spočívala v tom, že keď vyšiel z väzenia, tak namiesto toho, aby buchol dverami pred nosom svojich väzniteľov, nechal ich otvorené,“ napísal najznámejší ruský väzeň. Budúcnosť svojej vlasti vidí v Európe „siahajúcej od Atlantiku až k Tichému oceánu“.

Chodorkovského syn Pavel v rozhovore pre Telegraph pripustil, že otec stále žije ruskou prítomnosťou, pretože nechce strácať čas obavami z budúcnosti závislej na Putinovi. Ale s politickou realitou sa stále nezmieril.

Magnát bol pred desiatimi rokmi zatknutý na letisku v Novosibirsku a neskôr ho odsúdili za údajné daňové úniky a sprenevery. Ale opozícia a ochrancovia ľudských práv vidia v niekdajšom oligarchovi politického väzňa, ktorý pyká za to, že si svojimi ambíciami rozhneval Kremeľ. Opozičný denník Novaja gazeta uviedol, že Chodorkovského zatknutie v roku 2003 predznamenalo ďalší vývoj Ruska v Putinovej ére.

Hospodársky denník Vedomosti zase označil magnátovo uväznenie za „koniec mierového spolužitia biznisu a byrokracie“, pretože „po prípade Jukos sa justície premenili na kľúčový nástroj riadenia ekonomiky“. Nezávislosť justície a ochrana súkromného vlastníctva padli podľa periodika na oltár cieľov režimu.

Z väzenia by Chodorkovskij mal vyjsť v auguste 2014. Ak mu nepomôže prípadná amnestia, alebo ak nebude tretíkrát odsúdený. Podľa prieskumu nezávislého strediska Levada sa tretina Moskovčanov domnieva, že Chodorkovského oslobodenie závisí výhradne na Putinovi. Dve pätiny sa domnievajú, že po odchode z väzenia bude hrať významnú úlohu, rovnaký počet má ale opačný názor.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Chodorkovskij #Rusko #Nelson Mandela