Berlusconi oživí svoju starú stranu Forza Italia

Vedúci predstavitelia pravicovej koalície Ľud slobody (PDL) Silvia Berlusconiho sa v piatok dohodli, že hnutie zastaví činnosť.

25.10.2013 22:21
Silvio Berlusconi Foto: ,
Silvio Berlusconi.
debata

Naopak, oživia aktivity strany Forza Italia, s ktorou bývalý premiér pred 20 rokmi vstúpil do politiky. Oznámila to talianska agentúra ANSA.

Prvé špekulácie o premenovaní hnutia sa objavili už tento rok v júni. Berlusconi potom svoj ​​zámer potvrdil v polovici septembra. Koalícia Ľud slobody vznikla v novembri 2007 zlúčením Národného spojenectva (AN) a práve vtedajšej Berlusconiho strany Forza, Strana, ktorá bola založená v prvej polovici 90. rokov patrila už od počiatku svojej existencie k najväčším politickým subjektom v Taliansku.

Predstavitelia Berlusconiho strany na schôdzke taktiež odsúhlasili, že aj ako strana Forza Italia budú naďalej podporovať vládu premiéra Enrika Lettu. „Návrat strany bol odsúhlasený jednomyseľne,“ vyhlásil Berlusconi na tlačovej konferencii. Prvý celonárodný snem zoskupenia sa podľa neho uskutoční 8. decembra.

Na rokovaní sa však nezúčastnilo päť ministrov, medzi nimi aj minister vnútra a podpredseda vlády Angelino Alfano. Práve tento muž, kedysi číslo dva Ľudu slobody, spustil na konci septembra rebéliu proti Berlusconimu, keď sa mu nepáčilo, že vodca strany inicioval demisiu piatich ministrov PDL s cieľom oslabiť kabinet. Následne tiež chcel, aby vláda nedostala dôveru.

Alfano vtedy naopak vyzýval na podporu Lettovej vlády. Nakoniec aj Berlusconi svoj ​​názor prekvapivo zmenil a hlasoval za dôveru kabinetu. Terajší strana, aj pod novým názvom, tak naďalej zostáva názorovo rozdelená.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Berlusconi #Forza Italia