V koalícii s ČSSD môžu byť ľudovci, ANO sa nebráni tolerancii vláde

Lídri nových parlamentných strán v Česku mali možnosť v televíznej debate načrtnúť ďalší politický osud kabinetu i snemovne. Sociálna demokracia si zrejme bude hľadať koaličného partnera. Tiež si ale musí dohodnúť toleranciu od strán, ktoré s ňou nepôjdu do vlády.

27.10.2013 07:56 , aktualizované: 10:15
Sobotka Foto: ,
Líder ČSSD Bohuslav Sobotka.
debata (27)

Predseda ľudovcov Pavel Bělobrádek v debate volebných lídrov úspešných strán v štúdiu Českej televízie uviedol, že KDU-ČSL sa nebráni vstupu do vlády bez účasti komunistov. Rozhodne podľa neho programová zhoda. Šéf druhého najúspešnejšieho subjektu hnutia ANO Andrej Babiš tiež neodmietol možnú toleranciu menšinovej vlády. Aj on však všetko vkladá do rúk vyjednávačov.

Predseda ČSSD a budúci premiér Bohuslav Sobotka už svoj ​​tím vyjednávačov pre nový kabinet má a želá si rozbehnúť stretnutie so stranami čo najskôr. Informoval o tom portál Českej televízie.

Sobotka plánuje osloviť v najbližších týždňoch všetky snemovné strany, okrem pravicových, ktoré participovali na bývalej koalícii (ODS a TOP 09). Pokúsi sa zistiť ich aktuálne stanoviská voči prípadnému vládnemu projektu a z týchto rokovaní má následne vzísť poradie možných variantov.

Andrej Babiš začal svoju úvahu o koaličnom potenciáli ÁNO otázkou na lídrov doterajších parlamentných strán o zavedení zákona o štátnej službe do praxe. " Trvá to 11 rokov, prečo má teda zákon účinnosť až od 1. mája 2015? Ide o typický prípad, kedy oni niečo hovoria, ale neurobia to," vyhlásil šéf druhej najúspešnejšej strany.

Andrej Babiš počas prejavu po skončení volieb. Foto: SITA/AP, Petr David Josek
Babiš Andrej Babiš počas prejavu po skončení volieb.

Rozlíšil vládnutie a realizáciu a vyhlásil sa za človeka konštruktívneho. Zdôraznil však, že so sociálnymi demokratmi sa jeho hnutie programovo rozchádza. „Je to otázka na debatu,“ zakončil Babiš túto tému. Pripustil ale prípadnú toleranciu vlády bez ich účasti.

Prečítajte si aj komentár Petra Javůrka Česká politická scéna dostala medziúčet.

Volebná líderka občianskych demokratov Miroslava Němcová pripomenula vstup ODS do koalície s Vecami verejnými po voľbách v roku 2010. Za obrovské riziko považuje vstup do koalície ktorejkoľvek strany s politickým subjektom, keď vôbec netuší, čo od neho môže očakávať. ODS si podľa Němcovej nebude znovu „páliť prsty“ s podobnými projektmi. „Určite budeme v opozícii,“ zakončila úvahy na koaličnej tému.

„Ako je známe z počtu poslancov, TOP 09 by sa musela spojiť so sociálnou demokraciou, tej to zakázal pán prezident, aj pán predseda Sobotka hovorí, že to nechce, takže to nebude a teda pôjdeme do opozície,“ skonštatoval šéf konzervatívcov Karel Schwarzenberg.

Súčasný senátor a predseda strany Úsvit Tomio Okamura oznámil, že jeho strana určite bude v opozícii, môže však vysloviť podporu vláde a tolerovať ju. „Obetujeme akékoľvek funkcie, keď nám ostatné strany umožnia presadiť program k priamej demokracii,“ povedal.

ČSSD začala povolebné rozhovory už v sobotu s komunistami

Sociálni demokrati absolvovali približne polhodinové rokovanie o novej vláde s komunistami ešte v sobotu v nočných hodinách. Obe strany majú spolu len 83 kresiel, pričom k nadpolovičnej väčšine v snemovni potrebujú 101. KSČM chce, aby taktovku rokovaní o vláde prevzal prezident Miloš Zeman.

„Pokiaľ ide o prípadnú podporu jednofarebnej vláde sociálnej demokracie, KSČM trvá na tom, aby bola podložená programovým prienikom,“ vyhlásil šéf komunistov Vojtěch Filip. "Pre nás je podstatné, ako sa bude rokovať o daniach, o zákone o cirkevných reštitúciách, o všeobecnom referende. To sú veci, ktoré vidíme ako veľmi aktuálne, " zdôvodnil.

„My sme pripravení s KSČM spolupracovať, ale k tomu potrebujeme ešte jeden subjekt s výrazným počtom hlasov a to je v súčasnej dobe ANO. Záleží na tom, či sa táto strana rozhodne podporovať menšinovú vládu ČSSD s podporou komunistov, alebo či by bola potrebná ešte, či už priama, alebo nepriama podpora KDU-ČSL," reagoval pre portál IDnes.cz podpredseda socialistov Milan Chovanec. Zároveň ozrejmil, že stretnutie ČSSD s komunistami bolo formálne, to vraj KSČM už vopred sľúbil Bohuslav Sobotka.

Konečné volebné výsledky
strana počet percent počet mandátov
ČSSD 20,45 50
ANO 18,65 47
KSČM 14,91 33
TOP09 11,99 26
ODS 7,72 16
Úsvit 6,88 14
KDU-ČSL 6,78 14
Zelení 3,19
Piráti 2,66
Slobodní 2,46
Zemanovci 1,51
27 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Česko #ČSSD #Babiš