Poliaci smútia za premiérom zmeny

Na čele poľskej vlády stál sotva päťsto dní, aj to už pred vyše dvoma desaťročiami, napriek tomu ho ľudia s úctou stále oslovovali "pán premiér".

28.10.2013 08:53 , aktualizované: 29.10.2013 07:50
debata (1)

Tadeusz Mazowiecki, posledný premiér Poľskej ľudovej republiky a prvý premiér tzv. tretej republiky, zbavenej komunistického prívlastku, v pondelok zomrel vo veku 86 rokov.

Katolícky intelektuál, ktorý krajinu previedol bez krvi k demokracii a trhovej ekonomike, sa dočkal uznania od posledného komunistického i prvého demokraticky zvoleného prezidenta Wojciecha Jaruzelského a Lecha Wałęsu.

„Oceňoval som na premiérovi Mazowieckom jeho múdrosť, umiernenosť a triezvosť pri posudzovaní zložitých situácií, ale aj tvrdošijnosť vo veciach, ktoré považoval za kľúčové,“ cituje deväťdesiatročného generála Wojciecha Jaruzelského portál Tvn24.

Za výnimočného stavu, ktorý komunistický generál vyhlásil v decembri 1981, bol Mazowiecki rok internovaný a emigranti za neho už dali odslúžiť aj zádušnú omšu, keď sa rozšírilo, že útrapy väznenia neprežil.

Nová vlna štrajkov začiatkom roku 1989 prinútila režim vyjednávať s odborovým zväzom Solidarita. Mazowiecki, ako poradca ľudového tribúna Lecha Wałęsu, bol architektom rokovaní za okrúhlym stolom, ktoré vyústili do legalizácie Solidarity a vypísania čiastočne slobodných volieb. Tie sa konali v lete 1989 a opozícia v nich jasne zvíťazila. Dva mesiace pred pádom Berlínskeho múru sa Mazowiecki stal prvým nekomunistickým premiérom vo východnom bloku. Hrdo ukazoval prstami víťazné V, ale aj za cenu sporov s radikálnymi antikomunistami zabránil tvrdému zúčtovaniu s predstaviteľmi odumierajúceho režimu.

Už vo svojom prvom premiérskom prejave v parlamente navrhol dať hrubú čiaru za minulosť. „Kým Wałęsa je symbolom zvrhnutia komunizmu, Mazowiecki je symbolom budovania novej krajiny,“ myslí si Paweł Wroński, komentátor denníka Gazeta Wyborcza. „Mazowiecki sa rozhodol vybudovať štát, aby bol pre všetkých. Pre dobrých aj pre zlých, aby zlí dostali šancu stať sa dobrými,“ dodáva.

Napriek tejto umiernenosti demontáž komunistického systému za Mazowieckeho vlády spoľahlivo postupovala. Parlament zrušil ústavný článok o vedúcej úlohe komunistickej strany, prijal demokratickú ústavu a otvoril cestu k úplne slobodným parlamentným voľbám v roku 1991. Vtedy však už Mazowiecki nebol premiérom. Technokrat, ktorý presadil rýchly prechod k trhovej ekonomike aj za cenu bolestivých reforiem, sa dostával do čoraz tvrdších konfliktov s Wałęsom. Ich spory vyvrcholili súbojom o post hlavy štátu. V prezidentských voľbách Mazowiecki populistickému búrlivákovi podľahol a z postu premiéra odstúpil.

Legendárny vodca Solidarity a prvý nekomunistický prezident Poľska však tvrdí, že s Mazowieckym zostali priateľmi. Naposledy sa stretli nedávno na premiére životopisného filmu o Wałęsovi. „Všetko sme si vysvetlili a urovnali staré spory,“ povedal sedemdesiatročný exprezident pre Tvn24. „Bol to jeden z tých poriadnych ľudí, ktorých som stretol na svojej ceste. Bol to doteraz najlepší premiér, aký sa nám pritrafil,“ dodal s uznaním a ako svoju zásluhu pripomenul, že za predsedu vlády ho navrhol práve on.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Tadeusz Mazowiecki #demokracia