V Rumunsku začali stavať protiraketový systém NATO

V Rumunsku začali v pondelok s výstavbou protiraketového systému, ktorý má byť súčasťou európskeho obranného štítu Severoatlantickej aliancie.

28.10.2013 22:14
debata (10)

Na oficiálnej ceremónii na vojenskej základni v juhorumunskom meste Deveselu sa zúčastnil aj námestník generálneho tajomníka NATO Alexander Vershbow a rumunský prezident Traian Basescu. „Je to historický okamžik,“ povedal Vershbow počas položenia základného kameňa.

Dodal, že nový komplex by mal byť dokončený do konca roku 2015 a následne integrovaný do obranného systému aliancie. Spojené štáty investujú do leteckej základne Deveselu skoro 100 miliónov eur. Základňa zostane pod rumunským velením a bude na nej pôsobiť asi 200 amerických vojakov.

Aliancia sa protiraketový štít rozhodla vybudovať v roku 2010. Projekt počíta s rozmiestnením radarových systémov a protiraketových striel typu SM-3 v Poľsku a Rumunsku. Americké lode s ďalšími protiraketovými strelami sa budú nachádzať v španielskych vodách. V Turecku zas umiestnia radary takzvaného systému včasného varovania. Systém má chrániť Európu pred hrozbami napríklad z Iránu či Severnej Kórey, projekt však rozhneval Rusko. Úplné dokončenie štítu sa očakáva do roku 2018.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Rumunsko #radar