Únoscovia zverejnili nové video s Českami unesenými v Pakistane

Únoscovia zverejnili nové video s dvoma českými dievčatami unesenými tento rok v Pakistane. Médiám ho poskytli rodiny unesených.

30.10.2013 17:28
unesené Češky Foto:
Na internete sa zjavilo video s unesenými českými dievčatami.
debata (14)

Mladé ženy na zázname prosia českú vládu o pomoc a sťažujú sa, že sú v zlom zdravotnom stave. Video vzniklo 23. augusta, jedna z unesených na záberoch ukazuje noviny s dátumom konkrétneho dňa. České ministerstvo zahraničia oznámilo, že nahrávky nebude komentovať.

Na záberoch, ktoré sa k rodinám dostali prostredníctvom veľvyslanectva ČR v Islamabáde, hovoria ženy oddelene, prevažne anglicky. " Môj zdravotný stav nie je stabilný, najmä pre potraviny a vodu, a zhoršuje sa," hovorí na videu jedna z unesených. „Obávam sa aj o svoju kamarátku, ktorá bola so mnou, pretože neviem, či je nažive, alebo nie,“ dodáva.

Potom zlomeným hlasom a so slzami v očiach opisuje, ako si praje byť pochovaná. „Ďakujem rodine za lásku a podporu, ktorú mi poskytovali celý život,“ hovorí. O niečo skôr podotýka, že nevie, ako dlho ešte vydrží.

Druhá z unesených potom nalieha na českú vládu, aby jej pomohla. „Vyvíjajte, prosím, čo najväčší tlak na pakistanskú vládu, aby spolupracovala s mojimi únoscami. Dajte im, prosím, čo chcú. Pomôžte mi, prosím, dostať sa skoro domov,“ hovorí.

Po chvíli prejde do češtiny, v ktorej povie svoje posledné želanie. „Prosím, až umriem, myslite na mňa len v superlatívoch, modlite sa ku mne, ja vás uvidím. A nebuďte dlho smutní, pretože budem na krajšom mieste. Mám vás strašne moc rada všetkých. Prosím vás, na pohrebe mi zahrajte pesničku Don't Speak od Gwen Stefani a od Sunshine Top! Top! The Radio a ďalšie pekné pesničky,“ uvádza.

Matky dievčat video povzbudilo

Ďalší videozáznam zverejnili tiež matky unesených dievčat. Hovoria na ňom o tom, že sú rady, že ich dcéry sú nažive. " Ďakujeme ľuďom, ktorí držia naše dcéry, za odkaz prostredníctvom videa. Boli sme veľmi šťastné, že naše deti sú v poriadku," hovoria. „Do vašej krajiny išli s plným rešpektom k vašej kultúre a tradíciám. Dúfame, že sa o ne dobre staráte a sme za to vďačné,“ uzavreli mamičky unesených.

Obe české dievčatá boli už raz na videu zverejnenom koncom júna prostredníctvom sociálnej siete Facebook. Na záberoch nasnímaných údajne v polovici apríla Češky tvrdili, že sú zdravé, ale že ich životy sú ohrozené.

Ženy na zázname privítali prepustenie pakistanskej neurologičky Áfíi Siddíkíové väznenej v USA. Siddíkíová bola roku 2010 americkým súdom odsúdená na 86 rokov väzenia za útok na amerických agentov a vojakov. Siddíkíová je považovaná v USA za hrozbu pre národnú bezpečnosť. V júli 2008 ju zadržali policajti na východe Afganistanu a našli u nej návody na výrobu bômb a poznámky o „útokoch s množstvom obetí“. Pri následnom výsluchu napadla Pakistanka niekoľko amerických dôstojníkov, ktorých sa pokúsila zabiť.

Siddíkíovú spomenul v júli vo svojej kritike zaobchádzania s väzňami držiacimi protestnú hladovku na americkej základni Guantánamo šéf teroristickej siete al-Kájda, Ajmán Zavahrí. České dievčatá v Pakistane uniesli v marci, keď prechádzali zo susedného Iránu do Indie. V polovici októbra prezident Miloš Zeman vyhlásil, že Česko rokuje o ich prepustení.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Pakistan #teroristi #únos #Unesené Česky