Rozviedka USA možno sledovala aj komunikáciu pápeža

Medzi hovormi, ktoré sledovala americká Národná bezpečnostná agentúra (NSA) mohli byť aj telefonáty bývalého pápeža Benedikta XVI. Podľa talianskeho týždenníka Panorama totiž medzi 46 miliónmi hovorov monitorovaných v Taliansku od vlaňajšieho decembra do tohtoročného januára boli aj tie z liniek, ktoré patria Vatikánu.

30.10.2013 22:45
debata (6)

Podľa novinárov je pravdepodobné, že NSA telefonáty Vatikánu sledovala až do marcového konkláve, ktoré zvolilo terajšieho pápeža Františka. Americká agentúra označila tieto informácie za nepravdivé.

NSA podľa týždenníka monitorovala napríklad linky rímskeho penziónu Domus Internationalis Paolo VI., kde bol počas konkláve ubytovaný vtedajší argentínsky kardinál Jorge Mario Bergoglio. Toho neskôr zvolili za pápeža.

Hovorkyňa americkej agentúry ale všetky obvinenia poprela. „Národná bezpečnostná agentúra sa nezameriava na Vatikán. Tvrdenie, že cieľom NSA bol aj Vatikán, ktoré bolo uverejnené v časopise Panorama, nie je pravdivé,“ vyhlásila hovorkyňa Vanee Vinesová.

Aféra okolo americkej rozviedky, ktorá údajne sledovala stámilióny telefonických hovorov, v Európe prepukla tento mesiac. Okrem iného sa ukázalo, že Američania sledovali aj mobilný telefón nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Európski lídri neskrývali rozhorčenie a niektorí z nich vyzvali Európsku úniu, aby sa pokúsila so Spojenými štátmi dosiahnuť dohodu, ktorá by sledovanie zakazovala či významne obmedzovala.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež #Vatikán #sledovanie #odpočúvanie #NSA #Rím