Snowden si v Rusku našiel prácu

Azylant Edward Snowden si po niekoľkých mesiacoch hľadania konečne našiel v Rusku prácu. Bývalý spolupracovník amerických tajných služieb prostredníctvom svojho advokáta oznámil, že ho zamestnal istý komerčný ruský internetový portál.

31.10.2013 13:17
Edward Snowden Foto: ,
Edward Snowden.
debata (18)

Bližšie informácie Snowden s ohľadom na vlastnú bezpečnosť verejnosti neoznámi.

Snowden sa tento rok v lete uchýlil do Ruska z obavy pred zatknutím, ktoré mu v USA hrozí za vyzradenie informácií o činnosti amerických tajných služieb. V niekoľkých svetových médiách Američan publikoval podrobnosti o aktivitách americkej Národnej agentúry pre bezpečnosť (NSA) pri monitorovaní medzinárodnej telefonickej a internetovej prevádzky. Informácie o špehovaní, ktoré sa nevyhlo ani európskym štátnikom, vyvolali celosvetový škandál.

Podľa advokáta Anatolija Kučerenu sa Snowden z obavy pred odvetou amerických úradov musí aj v Rusku skrývať. Miesto jeho pobytu zostáva neznáme, málo informácií preniklo na verejnosť o podmienkach, v akých americký azylant v Rusku žije. Vie sa len, že sa učí rusky a veľa cestuje, finančné prostriedky mu ale údajne už dochádzajú.

Do novej práce má Snowden nastúpiť v piatok. Niekoľko ponúk na zamestnanie už americký programátor údajne odmietol, rovnako ako aj „veľa“ ponúk na sobáš. Azyl v Rusku dostal Snowden na rok.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Snowden #Rusko