Snowden by mohol prísť do Nemecka, ak mu zaručí bezpečnosť

Azylant Edward Snowden je ochotný pricestovať do Nemecka a prehovoriť o odposluchoch a sledovaní americkými tajnými službami.

01.11.2013 14:43 , aktualizované: 14:54
Snowden Foto:
Edward Snowden.
debata (55)

Povedal to nemeckému poslancovi Zelených. Hans-Christian Ströbele sa s ním stretol v Moskve. Snowden by však od vlády žiadal, aby v Nemecku mohol zostať a bol tam v bezpečí. Pred úradmi USA sa v súčastnosti skrýva v Rusku.

Vzťahy USA s Nemeckom a celou Európskou úniou väzne narušili informácie o tom, že americká Národná agentúra pre bezpečnosť (NSA) sledovala mobilný telefón nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Denník Guardian nedávno s odvolaním sa na Snovednovo zistenie napísal, že terčom amerického sledovania bolo až 35 svetových štátnikov.

Nemeckí zelení a postkomunistická ľavica žiadajú pre aféru o vytvorenie mimoriadneho parlamentného výboru. Predseda kontrolného výboru Spolkového snemu Thomas Oppermann zo sociálnej demokracie dokonca navrhol, aby si tento výbor predvolal Snowdena ako svedka.

Nemecký poslanec Hans-Peter Ströbele vyhlásil, že Snowden má záujem o vysvetlenie celého príbehu. Američan tak chce údajne zaistiť, aby rozviedky už nemohli v budúcnosti narušovať právo ľudí na súkromie. Podľa Ströbeleho by Snowdenova výpoveď bola cenná, pretože vďaka svojmu nedávnemu pôsobeniu v amerických tajných službách môže vynesené dokumenty aj správne interpretovať.

„Snowden by nemohol prísť do Nemecka len pre výpovede, pretože ruský azyl mu umožňuje zostať len v Rusku. Ak by krajinu opustil, už by sa nemohol vrátiť,“ povedal. „Do Nemecka by Snowden prišiel len vtedy, ak by sa tu mohol cítiť bezpečne,“ doplnil s tým, že v takom prípade by Snowden potreboval záruky od nemeckého ministerstva vnútra.

Ströbele tiež podotkol, že keby zástupcovia nemeckého parlamentu chceli Snowdena vypočuť v Rusku, mohlo by to spôsobiť problémy. Američan totiž kvôli získaniu ruského azylu Moskve sľúbil, že počas pobytu v Rusku nezverejní žiadne informácie, ktoré by poškodili Spojené štáty.

Poslanec tiež novinárom ukázal Snowdenov list, určený členom nemeckej vlády a poslancom. Bývalý pracovník NSA v ňom uvádza, že počas svojej práce pre americkú rozviedku bol svedkom systematického porušovania zákonov, s ktorým sa nemohol zmieriť. Zároveň napísal, že je pripravený spolupracovať pri objasňovaní informácií z dokumentov NSA , ktoré z rozviedky vyniesol, ak bude mať istotu, že ho kvôli tomu nečaká americké prenasledovanie.

Nemecká vláda o schôdzke Ströbeleho so Snowdenom dopredu nevedela. Poslanec tiež vyhlásil, že neinformoval ani nemecké veľvyslanectvo v Moskve. „Nechcel som, aby z veľvyslanectva odišla nejaká správa a stretnutie by sa kvôli tomu neuskutočnilo,“ uviedol. Podotkol tiež, že kancelárke Merkelovej o svojej schôdzke nepovie nič bližšie, len to, čo oznámil novinárom.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Snowden #Nemecko #NSA #USA