Ozbrojenci v Mali zabili dvoch francúzskych novinárov

Dvoch francúzskych novinárov, uniesli a zabili na severe Mali neznámi ozbrojenci. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním na miestne úrady, bezpečnostné zložky i separatistickí Tuaregovia, ktorí vypovedali prímerie s vládou.

02.11.2013 18:55
smrť, vražda, mŕtvola Foto:
Ilustračné foto.
debata

"Pár minút po tom, čo začalo prenasledovanie únoscov, sme boli informovaní, že na okraji mesta sa našli telá novinárov prevŕtané guľkami, " povedal prefekt Paul – Marie Sidibe. Podľa zdroja z bezpečnostných zložiek reportérov zabili asi 12 kilometrov od Kidal.

Agentúra AFP predtým uviedla, že z púštneho mesta Kidal boli unesení reportéri rozhlasovej stanice RFI Ghislaine Dupontová a Claude Verlon.

Ich únos potvrdil miestny guvernér, plukovník Adama Kamissoko, podľa ktorého si štyria ozbrojení muži odviedli žurnalistov krátko potom, čo dokončili rozhovor s jedným predákov tuarežského separatistického hnutia MNLA.

Mali sa po minuloročnom prevrate zmietalo v násilnostiach, za ktorými stáli islamisti napojení na teroristickú sieť al-Kajdá. Skutočnosť, že islamisti spolu s Tuaregmi ovládli púštny sever krajiny, a ofenzíva vedená proti hlavnému mestu Bamak prinútili tento rok v januári Francúzsk k vojenskému zásahu. Francúzske jednotky s pomocou vládnych vojsk nakoniec vzbúrencov z väčšinu ich bášt vytlačili.

Koniec násilnej etapy mali priniesť augustové prezidentské voľby, ktoré presvedčivo vyhral Ibrahim Boubacar Keita. Prezident sľúbil začať uzmierujúce rokovania s odbojnými Tuaregmi, ktorí chcú na severe krajiny vytvoriť vlastný štát. Ale dva týždne po prezidentovom nástupe do úradu na severe krajiny prepukli nové násilnosti. Môžu súvisieť aj blížiacimi sa parlamentnými voľbami, ktorých prvé kolo sa má konať 24. novembra.

Francúzsko svoju armádu začalo z Mali postupne sťahovať a na mieste od leta pôsobí misia OSN. V súčasnej dobe ju tvorií 6000 vojakov, predovšetkým z afrických štátov. Do konca roka sa má rozšíriť na 12 600 mužov. OSN minulý mesiac vyzvala k rýchlemu posilneniu misie o vojakov a vrtuľníky.

debata chyba
Viac na túto tému: #mŕtvi #Mali #ozbrojenci #novinári