Francúzsko chce pokutovať platený sex

Cena za rozkoš sa môže vo Francúzsku výrazne predražiť. Za prvé pristihnutie s prostitútkou pokuta 1 500 eur a za druhé až dvojnásobok, čiže 3-tisíc eur.

05.11.2013 08:32
Najat Vallaudová-Belkacemová Foto: ,
Francúzska ministerka Najat Vallaudová-Belkacemová chce finančne zastrašiť záujemcov o sexuálne služby.
debata (6)

So sankciami pre zákazníkov počíta návrh zákona, o ktorom má parlament rokovať koncom tohto mesiaca. „Otázka neznie, či chceme odstrániť prostitúciu (samozrejme, že áno). Ide o to, aby sme mali potrebné nástroje na to,“ zdôraznila ministerka pre práva žien Najat Vallaudová-Belkacemová pre nedeľník Le Journal du Dimanche.

Podobné pokuty existujú vo Švédsku. „Treba vidieť, či sú podmienky, aby sa zákon dal uplatňovať, či policajti naozaj pobežia za klientmi. Keď sa pozrieme, čo sa deje vo Švédsku, je to katastrofálne a výsledky sú rovnaké. Prostitútky sú stresované, robia vo väčšej ilegalite, narastá násilie,“ upozornila sociologička Françoise Gilová pre portál 20 minutes.

Návrh zákona je správna vec, oponuje jeho predkladateľka, ktorou je poslankyňa Maud Olivierová. Podčiarkla, že klienti si musia uvedomiť, že ženy, ktoré ponúkajú svoje telo na predaj, sú obeťami prostitúcie. „Až 85–90 percent prostitútok sa nachádza v kupliarskych sieťach. Z toho vyplýva, že ide o obete sexuálneho vykorisťovania,“ povedala Olivierová pre server JOL Press. Od hrozby pokút si sľubuje slabší dopyt po platenom sexe. Zároveň poukázala na morálny rozmer vo vzťahu k novej generácii: „Chceme, aby mládež pochopila, že telo nie je tovar.“

Ženy, ktoré tvrdia, že sa takto živia dobrovoľne, vyšli do ulíc. Niekoľko stoviek ich demonštrovalo v Paríži. „Prostitútky bez klientov žiadajú miesta vo vláde,“ znel jeden z transparentov v narážke na to, že im hrozí strata zárobku. „Hovoria, že nepredávajú telo, ale poskytujú sexuálne služby. Pokutovanie klientov môže rozšíriť ilegálne siete prostitúcie. Združenia, ktoré robia prevenciu rozdávaním kondómov, by stratili prístup k prostitútkam, čo môže spôsobiť problémy vo verejnom zdraví,“ povedala riaditeľka výskumu zo Strediska politického bádania Janine Mossuzová-Lavauová pre stanicu Francetv info.

Do debaty vstúpila aj skupina intelektuálov. Označiť ohlas za rozruch je zrejme slabé slovo, skôr sa dá hovoriť o pobúrení. Spísali manifest do sloganom „Ruky preč od mojej šľapky!“. Priznali sa, že služby prostitútok využili alebo to majú v úmysle. Plánované pokuty považujú za zásah do sexuálnej slobody. Hnev vyvolali takisto tým, že manifest nazvali 343 darebákov, takže ukradli číslo z textu 343 pobehlíc z roku 1971. Podpísali sa podeň ženy (vrátane slávnej herečky Catherine Deneuvovej), ktoré žiadali uzákonenie umelého prerušenia tehotenstva.

Spoločnosťou dovtedy odsudzované interrupcie sa nakoniec podarilo legalizovať. „343 pobehlíc chcelo, aby mohli slobodne nakladať so svojím telom. 343 darebákov požaduje, aby mohli využívať telá iných,“ reagovala podľa denníka Le Figaro znechutená ministerka Vallaudová-Belkacemová. Očakáva sa, že návrh pokutovať klientov plateného sexu nájde obrovskú podporu v parlamente. Zámer vládnucich socialistov totiž podporuje aj opozícia – pravica a komunisti. Názor verejnosti na finančné sankcie je opačný. Takmer tri štvrtiny opýtaných síce súhlasia s tým, že zákazníci nesú zodpovednosť v boji proti prostitúcii, ale vyťahovať od nich peniaze sa pozdáva málokomu. „Zavedenie pokút podporuje len 22 percent obyvateľov,“ citovala stanica Europe 1 z prieskumu, ktorý si dalo vypracovať ministerstvo pre práva žien.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #sex #Dán #prostitúcia