Odpočúvania by podľa Kerryho nemali zatieniť voľný obchod

Rokovania medzi USA a Európskou úniou o voľnom obchode by nemala byť dotknutá "legitímnymi otázkami" o údajnom americkom odpočúvaní telefonickej a internetovej komunikácie Európanov. Uviedol to vo Varšave americký minister zahraničia John Kerry. Po utorkovom rokovaní so svojím poľským náprotivkom Radoslawom Sikorským. Ten podpis dohody o voľnom obchode medzi EÚ a USA podporil.

05.11.2013 10:19 , aktualizované: 11:05
Kerry Foto:
John Kerry.
debata (1)

„Ide o obchodné partnerstvo, ktoré môže pozdvihnúť naše krajiny,“ argumentoval Kerry a dodal, že obchodné záležitosti by mali byť „reálne oddelené od všetkých ďalších problémov“. Ubezpečil tiež, že americké plány na vybudovanie protiraketového štítu v Európe, v ktorých by Poľsko malo zohrať dôležitú úlohu, sú stále aktuálne.

Kerryho návšteva Varšavy je prvou cestou vysokého amerického predstaviteľa do Európy po odhalení informácií, že americké tajné služby údajne odpočúvali množstvo Európanov, okrem iného aj mobilný telefón nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a ďalších šéfov štátov a vlád. „Prezident (Barack Obama) nariadil prehodnotiť našu činnosť v tejto oblasti,“ podotkol Kerry s tým, že výsledkom by mala byť „správna rovnováha“ medzi požiadavkami bezpečnosti a ochranou súkromia.

„Hovorili sme o tom a dohodli sme sa na podrobnejších konzultáciách našich bezpečnostných služieb. Spolupráca je veľmi dôležitá,“ poznamenal Sikorski k informáciám, že údajne Američania uskutočňovali odpočúvania aj zo svojho veľvyslanectva vo Varšave.

Poľské médiá pred návštevou špekulovali, či Kerry nepriletel do Varšavy varovať poľských partnerov pred prípadným zverejnením informácií kompromitujúcich Poľsko, ktoré mohol prezradiť bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden. Podľa denníka Gazeta Wyborcza by mohlo ísť o mučenie zajatých teroristov v tajnej väznici CIA na poľskom území.

„Poľsko je jedinou krajinou, ktorá uskutočňuje vyšetrovanie (údajných väzníc CIA),“ odvetil Sikorski na otázku k tejto téme. Varšava si však pri európskom súde vynútila, že rokovania o odškodnení niekdajších väzňov sa odohrá za zatvorenými dverami.

„Plány protiraketovej obrany v Poľsku sú aktuálne,“ uistil Kerry Poliakov. Tí sú znepokojení tým, že Američania zatiaľ začali budovať základňu svojho protiraketového štítu iba v Rumunsku. Minister tiež prisľúbil, že americké firmy budú „tvrdo súperiť o kontrakty“ o dodávky pre poľskú armádu. Poľsko, ako pripomenula televízia TVN 24, sa v najbližších rokoch pripravuje minúť za novú výzbroj 40 miliárd dolárov.

V tlači sa tiež objavili špekulácie, že Američania chcú Varšavu prehovoriť, aby sa po boku USA, Nemecka a Talianska ako štvrtý partner zapojila do vývoja protiraketového systému MEADS, čo by tento nákladný program, dokončený približne z 90 percent, mohlo zachrániť.

Kerry si priklonil poľského hostiteľa na svoju stranu už tým, že si hneď po pondelkovom prílete uctil pamiatku zosnulého premiéra Tadeusza Mazowieckeho a položil kvety k jeho hrobu. V utorok sa ešte stretne s poľským premiérom Donaldom Tuskom, s poľským ministrom obrany Tomaszom Siemoniakom navštívi amerických letcov na základni v Poľsku. Taktiež sa stretne s podnikateľmi.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #NSA