Rokovania o Iráne skončili bez dohody

Trojdňové rokovania šestice veľmocí s Iránom o jeho jadrovom programe skončilo v Ženeve bez dohody. Oznámil to v nedeľu francúzsky minister zahraničia Laurent Fabius. Ďalšie kolo rozhovorov začne 20. novembra.

09.11.2013 20:14 , aktualizované: 10.11.2013 07:22
Rauhání Foto: ,
Iránsky prezident Hasan Rauhání.
debata (1)

Iránsky minister zahraničia Mohammad Javad Zarifa a šéfka diplomacie Európskej únie Catherine Ashtonová vyjadrili nádej, že rokujúcim stranám sa podarí dospieť k dohode, keď sa o desať dní opäť zídu. Podľa nich je práve ukončené kolo dialógu niečím, na čom môžu všetky delegácie stavať. Podobne sa vyslovil aj americký minister zahraničia John Kerry.

„Intenzívne sme diskutovali a naším cieľom je dosiahnuť dohodu. Vrátime sa a pokúsime sa o ňu,“ povedala krátko po polnoci novinárom v Ženeve Ashtonová, ktorá rokovania koordinuje. Šéf americkej diplomacie Kerry ocenil „pokrok“ pri rokovaniach. „Nepochybne sme teraz bližšie k dohode, ako sme boli, keď sme (do Ženevy) prišli. Ak budeme v najbližších týždňoch dobre pracovať, môžeme dosiahnuť cieľ,“ podotkol.

Minister ale zároveň varoval, že dvere pre diplomaciu „nebudú otvorené večne“. USA a Izrael odmietajú vylúčiť vojenský zásah proti Iránu, ak sa nepodarí desaťročný spor okolo kontroverzného iránskeho programu vyriešiť diplomatickou cestou. „Kerry aj tentoraz zopakoval, že "USA sú odhodlané zabezpečiť, že Irán nebude vyrábať jadrové zbrane“.

Svet sledoval ženevský dialóg s napätým očakávaním, pretože jeho účastníci – šéfovia diplomacií skupiny 5+1 (stáli členovia Bezpečnostnej rady OSN a Nemecko) a Iránu – dávali pred víkendom najavo, že je nádej na rýchle dosiahnutie dohody. Tá by mala zmierniť protiiránske sankcie výmenou za obmedzenie kontroverzného iránskeho jadrového programu. Nakoniec však trojdňová ženevská schôdzka úspešná nebola.

„Ženevská schôdzka nám umožnila pokročiť vpred, nie sme ale zatiaľ schopní uzavrieť dohodu, pretože stále existujú otázky, ktoré treba doriešiť,“ vyhlásil šéf francúzskej diplomacie Fabius po skončení ministerských rozhovorov vo Švajčiarsku.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #Ženeva