Ničivý tajfún Haiyan zasiahol územie Vietnamu

Tajfún Haiyan, ktorý pri víkendovom pustošení Filipín pravdepodobne zabil tisíce ľudí, v noci na pondelok udrel na území Vietnamu, kde si podľa dostupných informácií vyžiadal najmenej päť obetí.

11.11.2013 08:36
Vietnam, tajfún Foto: ,
Muž sa pozerá na potápajúcu sa turistickú loď vo Vietname.
debata

Filipínske úrady zatiaľ oficiálne potvrdili 255 mŕtvych, ale podľa nepotvrdených odhadov môže byť až 10 000 obetí.

Podľa informácií filipínskych oficiálnych činiteľov piatkovej katastrofy postihla najmenej dva milióny obyvateľov v 41 provinciách. Zničených alebo poškodených bolo najmenej 23 000 domov, ale to je zatiaľ veľmi predbežný údaj, pretože mnoho oblastí ostáva odrezaných od sveta. Na niektorých častiach pobrežia sa celej oblasti zmenili v pokrútené hromady trosiek, pod ktorými zostali uväznené rozkladajúce sa telá.

Tajfún Haiyan zasiahol východnú časť Filipín v piatok ráno a rýchlo sa prehnal cez centrálne ostrovy s vetrom o rýchlosti 235 kilometrov za hodinu a nárazmi 275 kilometrov za hodinu; zdvihol vlny morskej vody až do výšky šiestich metrov. Aj keď filipínske úrady nechali evakuovať 800 000 ľudí, bilancia obetí bude vysoká, pretože silu tajfúnu nevydržala ani niektorá z evakuačných stredísk – murovaných škôl, kostolov či vládnych budov.

Pred príchodom do Vietnamu tajfún nad morom zoslabol, ale stále ho sprevádzajú silné lejaky a vietor o sile okolo 120 kilometrov za hodinu. Z vytipovaných oblastí vietnamské úrady preventívne evakuovali viac ako 600 000 osôb. Aj obyvatelia Hanoja sa pripravili na lejaky a záplavy. Úrady v metropole mobilizovali záchrannej a bezpečnostné sily a nariadili uzavrieť všetky školy. Ničivý živel sa pohybuje na severozápad stále nižšou rýchlosťou a mal by rýchlo zaniknúť.

debata chyba
Viac na túto tému: #obete #Vietnam #tajfún #haiyan