Exposlanca Ratha po roku a pol pustili na slobodu

Bývalého českého ministra, poslanca a hajtmana Davida Ratha v pondelok prepustili na slobodu. Rozhodol o tom vrchný súd v Prahe, ktorý v rámci odvolacieho konania zvrátil septembrový verdikt nižšieho krajského súdu.

11.11.2013 15:19 , aktualizované: 12.11.2013 08:52
David Rath Foto:
David Rath v českom parlamente ešte počas príhovoru k poslancom.
debata (6)

Ten ponechanie Ratha vo vyšetrovacej väzbe zdôvodnil tým, že v jeho prípade hrozí ovplyvňovanie svedkov, prípadne útek. Vrchný súd v Prahe mal však opačný názor.

Prepustenie Ratha jeho advokáti zdôvodňovali najmä zhoršeným zdravotným stavom jeho otca. Za bývalého politika sa zaručili viaceré osobnosti vrátane bývalej kandidátky na post hlavy štátu Táne Fišerovej a starostu Hostivíc, malého mesta pri Prahe, kde Rath žije.

Ratha polícia obvinila z prijatia úplatku po tom, čo ho ešte v máji 2012 zadržala priamo pri čine. Pri zadržaní si niesol škatuľu od vína. Po otvorení v nej však neboli fľaše s alkoholom, ale sedem miliónov českých korún, čo je vyše štvrť milióna eur. Tie údajne pochádzali z úplatku za zmanipulovanie zákazky na rekonštrukciu stredočeského buštěhradského zámku, pripomína spravodajský portál iDNES.cz.

Spolu s Rathom vlani zatkli ďalších sedem osôb zo Stredočeského kraja, ktoré sa tiež mali podieľať na manipulácii verejných zákaziek. Všetci zadržaní skončili vo vyšetrovacej väzbe. Z tria hlavných obžalovaných teraz zostáva vo väzbe už iba exposlanec a lekár Petr Kott. V prípade uznania viny hrozí Rathovi až 12-ročné väzenie. Rath sa v reakcii na kauzu vzdal postu hajtmana Stredočeského kraja, ako aj členstva v Českej strane sociálnodemokra­tickej, za ktorej vlády v minulosti pôsobil ako minister zdravotníctva a poslanec.

Po prepustení z väzby Rath povedal, že jeho kauza nesie črty politického procesu. „Bol záujem niektorých politikov túto kauzu použiť alebo zneužiť,“ cituje Ratha portál Týden.cz. „Znovu konštatujem: žiadne úplatky som nebral,“ vyhlásil na improvizovanom stretnutí s novinármi.

Za mrežami sa vraj najviac tešil na prácu. Chce sa vrátiť k pôsobeniu lekára vo svojej súkromnej ordinácii. V prvom rade sa však mieni venovať svojim deťom, synom vo veku 12 a 13 rokov, a vážne chorému otcovi.

Návrat do politiky nevidí ako reálny. „V žiadnom prípade sa do politiky vracať nechcem ani nemôžem, nebolo by to správne. Ale skôr by som chcel pomôcť z pohľadu občana s neobvyklými skúsenosťami a vďaka priateľským vzťahom, ktoré mi azda v politike ostali.“ Chcel by sa napríklad angažovať za zlepšenie väzenského systému, aby si Česko vzalo príklad z nízkej recidívy v pozitívnom škandinávskom modeli či z prístupu k internetu v nemeckých a rakúskych celách. Český väzenský systém má podľa Ratha blízko k modelu nastavenému v päťdesiatych rokoch .

„Je extrémne reštriktívny, extrémne psychicky náročný. Nečudujem sa, že Česká republika má také vysoké percento recidivistov, vytvára ich ten stalinistický režim,“ cituje politika s čerstvou skúsenosťou s väznicami v Litoměřiciach a v Ruzyni Týden.cz

Líder sociálnych demokratov Bohuslav Sobotka nechcel komentovať rozhodnutie nezávislého súdu. „Nepochybne pre také rozhodnutie mal svoje dôvody. Väzba Davida Ratha navyše trvala už veľmi dlho,“ cituje agentúra ČTK predpokladaného budúceho premiéra.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #David Rath #prepustenie