Somálskom sa prehnala ničivá búrka, hlásia najmenej sto obetí

Poloautonómnym regiónom Puntland na severovýchode Somálska sa prehnala ničivá búrka, ktorá pripravila o život pravdepodobne najmenej stovku obyvateľov.

11.11.2013 21:18
cyklon Foto:
Somálsko zasiahol ničivý cyklón.
debata (1)

V pondelok o tom informovala tamojšia vláda, podľa ktorej silný vietor a dažde sprevádzajúce tropický cyklón zničili na pobreží celé dediny a situácia si vyžaduje medzinárodnú pomoc.

Predpokladaný počet obetí vychádza z informácií získaných telefonicky „za posledných 48 hodín“, pričom tiež evidujú niekoľko stoviek nezvestných. Prezident Puntlandu Cabdiraxmaan Maxamuud Faroole hovorí o kríze „nesmiernych“ rozmerov, zatiaľ čo podľa vlády je zrejme ohrozené živobytie desiatok tisíc obyvateľov.

Tí potrebujú pomoc v podobe „čistej vody, trvanlivých potravín, liečiv, materiálov na núdzové prístrešky a prikrývok“. Vláda zároveň uvádza, že nepriaznivé počasie by malo v oblasti pretrvávať až do stredy.

Nástup nového somálskeho vedenia podporovaného medzinárodným spoločenstvom v septembri ukončil obdobie, keď krajina nemala skutočnú centrálnu vládu a zmietala sa v chaose. Veľké časti Somálska vrátane Puntlandu sú však naďalej ovládané súperiacimi skupinami, na ktoré má vláda v Mogadiše iba obmedzený dosah.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #búrka #Somálsko #cyklón