Tymošenková: Zachráňte Ukrajincov pred svojvoľnou diktatúrou

Väznená vodkyňa ukrajinskej opozície Júlia Tymošenková v utorok vyzvala vedúcich politikov Európskej únie, ukrajinskú spoločnosť a opozíciu, aby sa "za akýchkoľvek okolností" usilovali o podpis zmluvy o pridružení Ukrajiny k EÚ.

12.11.2013 15:06
Tymošenková, súd Foto: ,
Bývalá ukrajinská premiérka Julia Tymošenková.
debata (40)
Bývalá ukrajinská premiérka Júlia Tymošenková. Foto: SITA, AP
Tymošenková, súd Bývalá ukrajinská premiérka Júlia Tymošenková.

Ako podmienku podpisu, ktorý je plánovaný na koniec novembra, si Brusel kladie oslobodenie Tymošenkovej z väzenia. Expremiérka obvinila ukrajinskú vládu, že sa snaží podpis za každú cenu zmariť a priblíženie k Európe zablokovať.

Ukrajinský parlament má v stredu hlasovať o návrhu zákona, ktorý by umožnil vycestovanie Tymošenkovej do Nemecka. Ministri zahraničia mnohých krajín EÚ dali najavo, že bez takéhoto zákona na svojom štvrtkovom zasadnutí asociačnú zmluvu na podpis neodporučia. Odsúdenie Tymošenkovej označujú zo prejav selektívnej justície. Poslanci vládnej Strany regiónov ale podľa kyjevských médií nejavia veľa ochoty zákon prijať.

Expremiérka: Viktor Janukovyč chce asociačnú zmluvu zadupať do zeme

„Vyzývam vodcaov Európskej únie, ukrajinskú občiansku spoločnosť a opozíciu, aby okamžite konali a za všetkých okolností sa usilovali o podpis našej zmluvy,“ uviedla Tymošenková vo vyhlásení, ktoré v utorok v Kyjeve novinárom tlmočila jej dcéra Jevhenija. „Nemôžeme dopustiť, aby kuloárne pakty a osobné fóbie (prezidenta Viktora) Janukovyča definitívne zničili európsku cestu Ukrajiny,“ uvádza sa vo výzve.

Všetky aktivity režimu sa podľa Tymošenkovej v ostatných týždňoch zamerali na zmarenie asociačnej zmluvy. „Viktor Janukovyč chce asociačnú zmluvu nadobro zadupať do zeme, okrem iného aj absurdnými obvineniami voči môjmu advokátovi Sergejovi Vlasenkovi. Ide o posledný úder ukrajinským nádejám na podpis zmluvy,“ konštatovala v emotívnom listu Tymošenková.

Vlasenkovi, ktorý vedie jej tím advokátov, v pondelok vyšetrovatelia oznámili, že je podozrivý v kauze neplatených alimentov a domáceho násilia, ktorého sa mal dopustiť na svojej bývalej žene. Obhajca obvinenia označuje za politickú pomstu.

„Obraciam sa ku všetkým, ktorí majú vplyv na chod terajších dejinných udalostí, aby zachránili 46 miliónov Ukrajincov pred pádom do temnej zóny svojvôle a svojvoľnej diktatúry,“ uviedla vo svojom vyhlásení Tymošenková.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Viktor Janukovyč #Júlia Tymošenková #Ukrajina