Vyšetrovacia väzba na doživotie? V Maďarsku áno

Fidesz robí z Maďarska Guantánamo, hlása titulok denníka Népszabadság nad správou o prijatí kontroverznej novely zákona. "Ležatú osmičku", ako sa podľa znaku nekonečna v argote hovorí doživotiu, už budú môcť za mrežami stráviť aj osoby, ktoré sú zo spáchania závažného trestného činu len podozrivé.

13.11.2013 08:40
súd, Maďarsko, komando Foto: ,
Súd so štyrmi členmi komanda smrti, ktoré v Maďarsku zavraždilo šesť Rómov a vyše päťdesiat ďalších zranilo, sa v auguste skončil vynesením doživotných trestov len pár dní pred vypršaním štvorročnej lehoty na väzbu.
debata (2)

Spornej novele prischol neoficiálny názov Lex Ároktő, podľa východomaďarskej obce, ktorú hanebne preslávila banda stíhaná za sériu brutálnych lúpežných vrážd. Jednému z jej členov na budúci týždeň v piatok vyprší štvorročná lehota vyšetrovacej väzby. Dvaja jeho druhovia, ktorí boli zatknutí pred ním, sa toho dočkali už dávnejšie a z domáceho väzenia, kam z vyšetrovacej cely putovali, sa im podarilo utiecť. Chytili ich až minulý mesiac vo Švajčiarsku…

Aby sa niečo také nemohlo zopakovať, vládny Fidesz narýchlo pripravil novelu zákona. Tá ráta s tým, že podozriví zo spáchania trestných činov, za ktoré je sadzba odňatia slobody na 15 rokov až doživotie, môžu zostať vo väzbe neobmedzene dlho. Doteraz maďarské súdy mali stihnúť vyniesť rozsudok do 48 mesiacov od vzatia podozrivého do väzby, inak z nej musel byť prepustený. Na Slovensku je lehota maximálne 60 mesiacov pri stíhaní pre obzvlášť závažný zločin.

Strana premiéra Viktora Orbána s návrhom novely prišla príliš neskoro na to, aby pri bežnom postupe zaručila, že člen bandy z Ároktő nepôjde domov. A hoci Fidesz má v parlamente dvojtretinovú väčšinu, na presadenie novely v zrýchlenom konaní potreboval až štyri pätiny. „Tu sa možno postaviť len na stranu Fideszu alebo vrahov,“ vydieral podľa denníka Népszava šéf poslaneckého klubu vládnej strany Antal Rogán opozičných poslancov. „Kto bude v pondelok hlasovať proti, ten sa postaví na stranu ľudí obvinených z vraždy,“ dodal.

Pre opozíciu to bola ťažká voľba. Päť mesiacov pred parlamentnými voľbami jej poslanci museli brať ohľad aj na nálady verejnosti, ktorú vždy mimoriadne podráždi, keď figuranti závažných káuz sa pre vyšetrovacie či súdne prieťahy dostanú spoza mreží ešte pred vynesením rozsudku. Zákon napokon prešiel potrebnou väčšinou. Pre opozíciu je to o to trápnejšie, že jej poslanci predtým novelu označovali za protiústavnú a odporujúcu európskym normám.

„Podľa Rogánovho návrhu by ten, koho obvinia z trestného činu, za ktorý prislúcha 15-ročný trest, mohol vo väzbe stráviť hoci aj 18 rokov,“ upozorňoval na paradox socialistický poslanec György Ipkovich, ktorého cituje portál HVG.hu. Liberálna poslankyňa Tímea Szabóová sa vyjadrila ešte tvrdšie: „Fidesz chce z Maďarska spraviť Guantánamo,“ povedala podľa Népszabadságu v narážke na americkú základňu na Kube, kde USA zadržiavajú domnelých teroristov, aby im nemuseli dať práva, aké majú osoby, ktoré sú vo väzbe na pôde Spojených štátov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #vyšetrovacia väzba