Ukrajinskí poslanci odložili rokovanie o osude Tymošenkovej

Ukrajinský parlament v stredu odložil ďalšiu debatu o vycestovaní väznenej expremiérky Julie Tymošenkovej do zahraničia na 19. novembra.

13.11.2013 11:02
Julia Tymošenková Foto: ,
Julia Tymošenková.
debata

Poslanci sa nedokázali zhodnúť na kompromisnom riešení. Parlament tak pravdepodobne nevyhovie požiadavke Európskej únie, aby do summitu Východného partnerstva 18. novembra Kyjev Tymošenkovú oslobodil. Vycestovanie expremiérky do zahraničia je podmienkou Bruselu pre podpis asociačnej zmluvy s Ukrajinou.

Predseda parlamentu Volodymyr Rybak poslancom oznámil, že vzhľadom na absenciu potrebných podkladov pre rozhodovanie mimoriadnu poslaneckú schôdzu ruší. „Žiaden z troch bodov, o ktorých mal parlament rokovať, nie je pripravený natoľko, aby mohlo padnúť rozhodnutie,“ konštatoval Rybak.

Okrem zákona o vycestovaní odsúdených na liečbu do cudziny mali poslanci v druhom čítaní prerokovať aj novelu zákona o prokuratúre a volebného zákona. Všetky tri tieto právne normy sú nevyhnutným predpokladom pre uzavretie asociačnej zmluvy.

Na rokovaní sa zúčastnili splnomocnenci EÚ Pat Cox a Aleksander Kwaśniewski, ktorí majú ešte počas dňa odcestovať do Bruselu, aby vedeniu únie podali správu o situácii v Kyjeve. Ich hlásenie má byť podkladom pre definitívne rozhodnutie ministrov zahraničia EÚ, ktorí majú svoje stanovisko k pridruženiu Ukrajiny prijať 18. novembra. Deň po tomto dátume má ukrajinský parlament diskusiu o osude Tymošenkovej obnoviť.

Parlament v minulých dňoch dostal niekoľko návrhov zákona o liečbe odsúdených v zahraničí, na žiadnom z nich sa ale opozícia s vládnymi poslancami nezhodla. Podľa kyjevských médií je zrušenie parlamentnej schôdze víťazstvom prorusky orientovaných zákonodarcov. Premiér Mykola Azarov v stredu vyhlásil, že hlavnou úlohou ukrajinskej zahraničnej politiky pre budúce dni je " normalizácia vzťahov s Ruskom".

V Kyjeve v tejto súvislosti vyvolal veľkú pozornosť utorkový návrh skupiny ukrajinských podnikateľov, aby pristúpenie krajiny do EÚ bolo odložené o rok. Denník Kommersant – Ukrajina napísal, že podnikatelia vyrobili pre prezidenta Viktora Janukovyča vítané alibi, aby dohodu s Bruselom nepodpísal a Tymošenkovú, ktorá je jeho hlavným politickým odporcom, nechal vo väzení.

debata chyba
Viac na túto tému: #Janukovyč #Tymošenková #Ukrajina