Sýrska armáda získala kontrolu nad ďalším predmestím Damasku

Sýrske provládne sily prevzali kontrolu nad ďalším z južných predmestí Damasku, kde už niekoľko mesiacov pokračujú v ofenzíve proti povstaleckým skupinám.

13.11.2013 13:41 , aktualizované: 13:52
debata (5)

O situácii v meste Hudžajra v stredu informovala štátna televízia, ktorej informácie potvrdil tlačovej agentúre AFP nemenovaný zdroj z bezpečnostného sektora. Mesto je podľa neho „po tri dni trvajúcich bojoch úplne pod kontrolou armády“, čo zúžilo manévrovací priestor „ozbrojeným teroristickým skupinám“. Najnovší úspech tiež „dáva nový rozmer zabezpečovaniu prístupu do Damasku z juhu a odrezaniu zásobovacích línií prítomným teroristickým skupinám“, dodal. Použil pritom výraz používaný sýrskym vládnym režimom na označenie svojich protivníkov.

Protivládni povstalci v uplynulých týždňoch prišli aj o ďalšie mestá pri južnom okraji Damasku a tamojšie boje si údajne vyžiadali ťažké straty na oboch stranách. Odhaduje sa, že vojna v Sýrii si doteraz vyžiadala viac ako 120-tisíc mŕtvych a milióny obyvateľov donútila opustiť svoje domovy.

Rusko uvažuje o dvojmiliónovej pomoci na likvidáciu sýrskych zbraní

Rusko by mohlo poskytnúť na likvidáciu sýrskych chemických zbraní dva milióny dolárov. Podľa námestníka ministra zahraničia Gennadija Gatilova, ktorého v stredu citovala agentúra RIA Novosti, je krajina pripravená poskytnúť aj technickú pomoc.

„Rokuje sa o tom, ide o sumu okolo dvoch miliónov dolárov,“ vyhlásil Gatilov. Podľa odhadu sýrskeho prezidenta Bašara Asada bude zničenie chemického arzenálu stáť miliardu dolárov. Odborníci si myslia, že to bude menej, no stále sa suma pohybuje v stovkách miliónov.

Likvidáciu pripravujú experti Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW). Preverili už sýrske prevádzky a zaistili, aby sa v nich ďalšie zbrane nemohli vyrábať ani skladovať. Teraz sa rozhoduje o spôsobe zničenia. Najviac na likvidáciu zatiaľ prispeli USA. Poskytli šesť miliónov dolárov na zariadenia, výcvik a financovanie práce OPCW. Británia sľúbila tri milióny dolárov. Podľa rezolúcie OSN majú byť zbrane zničené do polovice budúceho roka, čo sa ale podľa niektorých expertov nebude možné stihnúť.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Asad #Damask