Obraz Warhola predali v aukcii za rekordných 105 miliónov USD

Obraz Andyho Warhola z roku 1963 Silver Car Crash (Double Disaster) sa v newyorskej aukcii predal za 105,4 milióna USD. To je zatiaľ najvyššia suma, aká bola za Warholove dielo zaplatená. Oznámila to vo štvrtok aukčná sieň Sotheby's.

14.11.2013 07:03
Warhol, obraz Foto: ,
Warholov obraz "Silver Car Crash".
debata

Doterajšie najvyššia suma zaplatená za dielo vodcovskej osobnosti hnutia pop art predstavovala 71,7 milióna USD. V roku 2007 sa za túto sumu predal obrat Green Car Crash (Green Burning Car I). Obraz, ktorého názov v preklade znie nehoda strieborného vozidla (dvojité nešťastie), zobrazuje bezprostredné následky autonehody. Za posledných 26 rokov mohla verejnosť vidieť obraz iba raz. Kupujúci nebol okamžite identifikovaný, oznámila agentúra AP.

O obraz podľa DPA zviedli v závere aukcie boj traja záujemcovia. Pôvodne sa očakávalo, že sa predá za 60 miliónov USD. Obraz je vysoký 2,67 metra a široký viac ako štyri metre. Jeho pravá polovica je prázdna. Na ľavej je 15-krát zobrazená dopravná nehoda. Obraz pochádza zo série nazvanej Smrť a katastrofa. Diela z tejto série vznikali prevažne na začiatku 60. rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #aukcia #USA #Warhol #Silver Car Crash