Saakašvili na inauguráciu svojho nástupcu neprišiel

V Gruzínsku v nedeľu slávnostne uviedli do úradu nového prezidenta, ktorým sa v nedávnych voľbách stal 44-ročný filozof a bývalý univerzitný rektor Giorgi Margvelašvili. Informovala o tom agentúra AP.

17.11.2013 11:47
Margvelašvili Foto: ,
Giorgi Margvelašvili skladá prezidentskú prísahu.
debata

Jeho inaugurácia ukončuje takmer desaťročné pôsobenie prezidenta Michaila Saakašviliho, ktorý premenil postsovietsku krajinu na mladú demokraciu a jedného z najbližších spojencov Západu v regióne. O tretí mandát za sebou sa doterajší prezident už uchádzať nemohol.

Nový najvyšší predstaviteľ Gruzínska má malé politické skúsenosti. Je podľa AP vnímaný ako závislý na miliardárovi a premiérovi Bidzinu Ivanišvilimu, ktorého koalícia v minuloročných parlamentných voľbách porazila Saakašviliho stranu a teraz umožnila Margvelašvilimu vyhrať.

Bývalý minister školstva Margvelašvili získal vo voľbách na konci októbra 62 percent hlasov a zvíťazil tak jasne hneď v prvom kole. Medzinárodní pozorovatelia voľby hodnotili ako otvorené a poctivé. Nový prezident povedal, že chce pokračovať v posilňovaní vzťahov so Západom, ale súčasne sa pokúsi aj znížiť napätie s Ruskom.

Saakašvili sa na inaugurácii svojho nástupcu odmietol zúčastniť. Zdôvodnil to tým, že úrady stíhajú pre údajné zločiny niekoľko jeho bývalých ministrov a členov strany.

debata chyba
Viac na túto tému: #Gruzínsko #Saakašvili #Margvelašvili