Zdravotný stav Mandelu je stále vážny, nemôže hovoriť

Zdravotný stav bývalého juhoafrického prezidenta Nelsona Mandelu je stále pomerne vážny. Dlhoročný bojovník proti apartheidu nemôže hovoriť pre zavedené hadičky, ktoré čistia jeho pľúca od tekutín. Juhoafrickému denníku Sunday Independent to oznámila bývalá manželka Winnie Madikizelová - Mandelová.

17.11.2013 15:37
Nelson Mandela Foto: ,
Nelson Mandela.
debata (1)

Mandelova izba podľa nej teraz pripomína jednotku intenzívnej starostlivosti. 95-ročný exprezident je stále veľmi citlivý na prípadné bakteriálne infekcie a treba mu odsávať tekutinu z pľúc, aby sa zabránilo prípadnej infekcii. Preto má cez ústa zavedené hadičky a nemôže hovoriť. Inak vraj pôsobí pokojne. Madikizelová – Mandelová poprela, že by Mandelu udržiavali pri živote prístroje. Dodala, že sa o neho stará 22 lekárov.

Mandela strávil takmer tri mesiace v nemocnici pre opakované infekcie pľúc. Do domáceho ošetrovania ho prepustili 1. septembra. Mandela je na celom svete uznávaný ako vodca boja proti nadvláde belošskej menšiny v Juhoafrickej republike. Jeho víťazstvo vo voľbách z roku 1994 znamenalo v tejto krajine koniec režimu apartheidu.

Súčasné pľúcne problémy nositeľa Nobelovej ceny za mier, ktorý bol za svoje protirasistické postoje bývalým režimom 27 rokov väznený, zrejme súvisia s tuberkulózou. Tú prekonal počas svojho pobytu vo väzení.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #JAR #Johannesburg #Nelson Mandela