Syn nemeckého zberateľa nemieni úradom vrátiť žiadny z obrazov

Syn obchodníka s umením Cornelius Gurlitt, v ktorého byte sa našli obrazy, čiastočne zhabané po Židoch, za miliardu eur, sa k prípadu prvýkrát vyjadril v rozhovore s nemeckým spravodajským magazínom Der Spiegel. Vyhlásil, že dobrovoľne nič nevráti a chce si všetky obrazy nechať.

17.11.2013 17:22
debata (1)

Gurlitt žil desiatky rokov úplne v ústraní vo svojom mníchovskom byte s 1 406 obrazmi vysokej hodnoty. Až pred dvoma týždňami sa osemdesiatročný muž dostal do ohniska záujmu nemeckých aj svetových médií. Nemecké úrady oznámili, že colníci a policajti u neho v roku 2012 pri domovej prehliadke našli umelecký poklad.

„Dobrovoľne nič nevrátim,“ vyjadril sa teraz prvýkrát ku kauze, v nej ide o diela, ktoré patrili židovským zberateľom, alebo boli majiteľom zabavené ako „zvrhlé umenie“. Takýmto termínom nacistický režim označoval umelecké diela. Propaganda ich považovala za „nenemecké“ či „degenerované“.

Gurlitt tvrdí, že jeho otec získal umelecké diela legálne. Nemecká justícia a verejnosť vraj všetko vykresľujú chybne. Vyhlásil zároveň, že prokuratúre už dodal dostatok dôkazov, ktoré z neho snímajú akékoľvek podozrenie. Úrady teraz Gurlitta vyšetrujú kvôli daňovým podvodom a zatajovaniu skutočností. „Nie som Boris Becker, čo odo mňa ľudia chcú?“ ohradil sa proti obvineniam dedič zbierky a poukázal na prípad nemeckého tenistu. Ten bol v roku 2002 odsúdený na podmienečný trest s pokutou za krátenie daní.

„Predsa s tými obrazmi mohli počkať, keď zomriem,“ komentoval tiež zabavenie umeleckých diel. „Prečo tie obrazy nenechali na mieste a neodniesli si len tie, ktoré chceli skúmať?“ pokračoval Gurlitt v sérii otázok.

Rodinná zbierka, ktorú zdedil, vraj pre neho bola zmyslom života. „Viac ako svoje obrazy som nič nemiloval,“ priznal sa s tým, že nikdy nespáchal trestný čin. Poznamenal, že chcel žiť len so svojimi obrazmi. „Čo je to za štát, ktorý predvádza moje súkromné ​​vlastníctvo?“ Nemecká tlač nedávno uviedla, že vyšetrovatelia z Colného kriminálneho úradu dospeli k záveru, že veľká časť zhabanej zbierky Cornelia Gurlitta mu skutočne právom patrila.

Podľa spravodajského magazínu Focus však chcú pracovníci kancelára a bavorskej justície Gurlitta vyzvať, aby obrazy, z ktorých 590 bolo údajne ukradnutých Židom, štátu dobrovoľne prenechal. Výmenou za to by vraj mohli zastaviť trestné konanie.

Vyšetrovanie kvôli daňovým podvodom je ale sporné a možno bude musieť byť zastavené. Denník Süddeutsche Zeitung totiž vo svojom sobotňajšom vydaní s odvolaním sa na bavorské úrady napísal, že Gurlitt odvádzal dane zo „skromných príjmov“ v Rakúsku, kde si nahlásil trvalé bydlisko v Salzburgu.

Z pohľadu štátneho zastupiteľstva v bavorskom Augsburgu by sa tak mohla na Gurlitta vzťahovať daňová povinnosť v Nemecku. „Z daňového hľadiska nie je relevantné bydlisko, ale hlavne domácnosť a pri niektorých daniach ani to nie,“ ozrejmil agentúre DPA Augsburský vrchný štátny zástupca Reinhard Nemetz.

1 debata chyba