Izrael má tri roky údajného experta al-Kajdá na biologické zbrane

Izrael už tri roky tajne väzní údajného experta teroristickej siete al-Kajdá na biologické zbrane. Informovala o tom agentúra Reuters na základe súdnych dokumentov, ktoré sa týkajú žiadosti tohto muža o prepustenie podanej na izraelskom najvyššom súde.

18.11.2013 10:37
debata (1)

Podľa záznamov izraelskej prokuratúry je Sámir Barak podozrivý, že chystal útok proti Izraelu. Študoval mikrobiológiu v Pakistane a prešiel vojenským výcvikom v Afganistane. V roku 2001 ho vraj do radov al-Kajdá zverboval Ajmán Zavahrí, ktorý teraz toto teroristické zoskupenie vedie.

Baraka, ktorý má 39 rokov, však formálne neobvinili a od roku 2010 je v administratívnej väzbe. Tento režim izraelským úradom umožňuje väzniť podozrivé radikálne osoby bez procesu len na základe dôkazov predložených pri uzavretom konaní pred vojenským súdom.

Izrael tvrdí, že táto prax zabraňuje útokom extrémistov, pretože udržuje v tajnosti kontrašpionážne zdroje a taktiky. Barak zaslal žiadosť na najvyšší súd o prepustení v októbri. Prokuratúra ale tvrdí, že jeho prepustenie by znamenalo hrozbu pre celý región.

Podľa súdneho spisu bol Barak, pôvodom z Kuvajtu, v roku 2003 zadržaný americkými úradmi a tri mesiace strávil v americkej väznici Guantánamo na Kube, kým ho vydali do Jordánska. Tam ho po krátkej chvíli na slobode jordánsky súd poslal na päť rokov do väzenia. V roku 2010 Baraka zadržali izraelskí vojaci pri pokuse o prekročenie hraníc z Jordánska.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #chemické zbrane #al-Káida