Bejrútom otriasla ozvena sýrskej vojny

Dvaja samovražední útočníci v rozpätí dvoch minút premenili v utorok predpoludním priestor v blízkosti iránskeho veľvyslanectva v južnom Bejrúte na miesto skazy.

19.11.2013 12:12 , aktualizované: 20.11.2013 08:30
Libanon, explózia Foto: ,
Dve explózie v susedstve iránskeho veľvyslanectva v libanonskom hlavnom meste Bejrút pripravili o život vyše dve desiatky ľudí.
debata (1)

Dve explózie si vyžiadali podľa polície 24 mŕtvych a viac ako 150 zranených. Obeťou explózie približne 100 kilogramov výbušniny sa stal aj iránsky kultúrny atašé.

„Bola to dvojnásobná mučenícka operácia uskutočnená dvoma libanonskými sunnitskými hrdinami,“ citujú agentúry slová šejka Siraja al-Din Zarikáta, náboženského vodcu málo známych sunnitských Brigád Abdalláha Azzama, napojených na teroristov z Al-Kajdá. Vyjadrenie zverejnil na jednej zo sociálnych sietí s tým, že útoky budú pokračovať dovtedy, kým šiitský Hizballáh a Irán budú pokračovať v podpore vlády sýrskeho prezidenta Bašara Asada.

„Nie sme tu v bezpečí. Ľudia bojujú za našimi hranicami, ale svoje odkazy si posielajú bombami cez Libanon. Sú to ich esemesky,“ povedal pre AP bejrútsky opravár, ktorému výbuchy ťažko poškodili obchod. Podľa libanonskej tlače najviac obetí i zranených pochádza zo Sýrie. Ako gastarbeitri sa usilovali prečkať skazu občianskej vojny vo svojej vlasti.

„Je to zbabelý teroristický čin za saudskoarabské petrodoláre,“ reagoval na najnovšiu tragédiu v libanonskej televízii Al Manar Umrán az-Zubí, sýrsky minister informácií. Vo svoje kritike išiel ešte ďalej, keď útok samovrahov pripísal „spolupráci saudskej a izraelskej rozviedky“.

„Všetko, čo sa dnes odohráva v Sýrii, Iraku a Libanone, úzko súvisí. Proti tamojším národom sa vedie z jediného centra teroristická vojna,“ dodal minister s tým, že aktivita teroristov sa dnes zvyšuje úmerne s blížiacou sa mierovou konferenciou o Sýrii v Ženeve.

Veľavravná je aj reakcia niekdajšieho najvyššieho libanonského veliteľa, kresťana, generála Michela Aouna.

„Stačí, ak Libanon zasiahne nejaký otras a situácia sa zhorší. Zmení sa aj postavenie figúrok na šachovnici,“ povedal pre agentúru RIA Novosti generál v narážke na dianie v Sýrii. Ak tam vraj nastane totálny kolaps a zmení sa vláda, Libanon dostane šach-mat.

Aoun sa neraz ocitol v epicentre konfliktov. Predovšetkým počas občianskej vojny v Libanone (1975–1990). Dobre vie, čo môžu spôsobiť extrémisti nielen v Sýrii, ale dnes už aj v Libanone, ktorí sa pasovali na bojovníkov za mier. Aj preto sa podľa generála v súvislosti s najnovším teroristickým útokom v Bejrúte ocitla krajina v „citlivej situácii“.

Kríza v Libanone

Máj 2012: Krvavé potýčky stúpencov a odporcov sýrskej vlády Bašara Asada v Tripolise a Bejrúte, ktoré si vyžiadali mnohé obete na životoch.

August 2012: Tvrdé konflikty členov rozličných náboženských spoločenstiev v Tripolise.

Október 2012: Niekoľko životov si vyžiada prestrelka po zavraždení sunnitu generála Visáma Hasana, jedného z vedúcich predstaviteľov bezpečnosti a spojenca režimu sýrskeho prezidenta. Máj 2013: Nové konflikty v Tripolise.

Jún 2013: V zrážke so sunnitami zahynulo v juholibanonskom meste Sidón 17 vládnych vojakov.

9. júla 2013: Pri atentáte v južnej časti Bejrútu zahynuli desiatky ľudí.

15. augusta 2013: Výsledkom teroristického útoku v šiitskej štvrti v Bejrúte bolo 27 mŕtvych a stovky utrpeli zranenia.

23. augusta 2013: Vyše 400 mŕtvych a rovnaký počet zranených si vyžiadali dve explózie pri jednej z mešít v Tripolise.

Pôvodný agentúrny text sme nahradili autorským novinárskym príspevkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Libanon #explózia #sunniti