Ruský súd schválil prepustenie aktivistov Greenpeace z väzby

Petrohradský súd v utorok schválil prepustenie prvých cudzích občanov z ruskej väzby, kam sa ako aktivisti medzinárodnej organizácie Greenpeace dostali pre septembrový protest proti pripravovanej ťažbe ropy v Arktíde.

19.11.2013 14:52
Camila Speziale, greenpeace, aktivistka, väzba, Foto: ,
Väznená aktivistka Camila Speziale.
debata (19)

„Kremeľ môže veriť, že prepustenie na kauciu by mohlo zmierniť kritiku Ruska, ktoré sa vo februári ocitne v centre pozornosti pri organizovaní zimnej olympiády,“ poznamenala agentúra Reuters. Pripomenula, že znepokojenie nad prípadom vyjadrili západní vodcovia na čele s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. O prepustení ekológov žiadali aj celebrity, ako je spevák Paul McCartney.

Ako prvá v utorok predstúpila pred súd brazílska ekologička Ana Paula Alminhana Macielová a súd rozhodol, že môže vyjsť z väzenia na kauciu vo výške dvoch miliónov rubľov. Rovnaké rozhodnutie si vypočul aj David Haussmann z Nového Zélandu, Argentínčan Miguel Orsi a Poliak Tomasz Dziemianczuk, uviedla agentúra AP.

Macielová, ktorá držala v rukách ručne napísaný nápis „Nezákonné väznenie, hanba Rusku“, sa radosťou rozplakala, podobne aj Orsi, zvierajúca v ruke fotografiu svojej dcérky. Právny zástupca Greenpeace podľa agentúry Interfax sľúbil, že peniaze na kauciu organizácia pošle čo najskôr, aby aktivisti mohli vyjsť na slobodu. Bankové prevody však zrejme deň či dva potrvajú, ak všetko pôjde hladko.

Neprepustili všetkých aktivistov

Tridsaťčlennú posádku lode Greenpeace Arctic Sunrise ruské úrady zadržali 19. septembra a následne ju vzali do dvojmesačnej väzby, ktorá má vypršať 24. novembra. Všetci zadržaní tak majú tento týždeň predstúpiť pred súdmi v Petrohrade. Tie v pondelok súhlasili s prepustením na kauciu troch ruských občanov – fotoreportéra, lodné lekárky a hovorcu ruskej pobočky Greenpeace. Austrálskemu rádiotelagrafistovi väzbu predĺžili o tri mesiace, až do 24. februára.

Radistovova manželka už kritizovala austrálskeho splnomocnenca, že – napríklad na rozdiel od britského premiéra Davida Camerona – vraj nič nepodnikol, aby jej muža dostali z ruského väzenia.

Ruské úrady najprv aktivistov Greenpeace obvinili z pirátstva, nad čím sa pozastavil aj prezident Vladimir Putin, neskôr im obvinenie zmenili na výtržníctvo. Aj za to im hrozí niekoľko rokov v ruskom väzení.

Greenpeace odmieta obvinenie ako nepodložené aj nezákonné, pretože ruskí pohraničníci vraj zadržali loď a posádku v medzinárodných vodách.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #súd #zadržanie #väzba #Greenpeace