Číňan, ktorý si vymyslel kúpu americkej banky, dostal doživotie

Čínsky obchodník s ryžou, ktorý sa preslávil v minulom roku, keď podvodne tvrdil, že kúpil americkú banku, dostal v utorok doživotný trest väzenia.

20.11.2013 08:01
debata (1)

Súd ho uznal vinným z falšovania faktúr, aby sa vyhol plateniu daní. Informovala o tom agentúra AP.

Súd vo východočínskom meste Wen – čou v rozsudku uviedol, že sa odsúdený Lin Čchun – pching vyhol zaplateniu miliónov jüanov na daniach tým, že v období od septembra 2011 do mája 2012 vystavoval falošné faktúry.

Lin sa stal slávnym začiatkom roka 2012, keď štátne médiá zverejnili jeho tvrdenie, že za 60 miliónov dolárov kúpil banku v americkom štáte Delaware. Táto bezprecedentná kúpa mu vyniesla nielen slávu, ale aj politické povýšenie.

Akvizície v zahraničí sú v Číne predmetom značnej pýchy, pretože sa tým podľa Číňanov potvrdzuje ich silnejúca ekonomická moc. Kúpa americkej banky bola v tomto ohľade silným symbolom čínskeho triumfu a amerického úpadku.

Príbeh pritiahol toľko pozornosti, že sa čínski novinári oboznámení s americkými reáliami rozhodli Linove tvrdenia preveriť – a zistili, že žiadna taká banka neexistuje. V júni potom Lina zadržali s podozrením na daňové úniky.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #banka #Čína #USA #Delaware #Lin Čchun - pching