Bombové útoky v Iraku a Egypte zabili desiatky ľudí

Najmenej 24 ľudí prišlo v stredu o život pri sérii útokov v irackom hlavnom meste Bagdad. Útoky v šiitských štvrtiach si vyžiadali aj asi 65 zranených.

20.11.2013 09:29 , aktualizované: 09:35
debata (3)

Ako informovala polícia, hlavným mestom otriaslo najmenej päť výbuchov. Útočníci odpálili automobily naložené výbušninami. Irak v poslednom čase zažíva najhoršie násilie od roku 2008.

Od začiatku roka prišlo pri útokoch o život už vyše 5 500 ľudí, v októbri zahynulo asi 800 osôb. Vláde sa zatiaľ nedarí zastaviť nábožensky motivované násilie medzi šiitmi a sunnitmi, ktorí sa vo väčšinovo šiitskom Iraku sťažujú na diskrimináciu.

Útočilo sa aj v Egypte

Najmenej desať vojakov v stredu v Egypte zabil a ďalších 35 osôb zranil výbuch nálože umiestnenej v automobile. S odvolaním sa na miestne úrady to uviedla agentúra AFP. Úrady z činu podozrievajú islamistov.

Terčom útoku sa stal vojenský konvoj, ktorý na nepokojnom Sinajskom polostrove mieril z egyptského mesta Rafah pri hraniciach s Izraelom do Káhiry.

Oblasť Sinajského polostrova je v ostatných mesiacoch dejiskom zvyšujúceho sa počtu útokov islamských radikálov, najmä od začiatku júla, keď armáda zosadila islamského prezidenta Muhammada Mursího. Ich terčom sú často príslušníci bezpečnostných síl.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #bomba #Irak #šiiti