Obrí boeing pristál na zlom letisku, z krátkej dráhy napokon odletel

Americká posádka obrieho lietadla Boeing 747 s nákladom leteckých dielov si vo štvrtok pomýlila letisko a namiesto plánovaného pristátia na vojenskej základni v Kansase pristála na menšom letisku vzdialenom asi trinásť kilometrov. Napokon aj z krátkej dráhy lietadlo dokázalo vzlietnuť.

21.11.2013 20:40 , aktualizované: 22.11.2013 00:47
debata (16)
Boeingu sa nakoniec podarilo zo zlého letiska... Foto: Youtube.com
boeing, lietadlo Boeingu sa nakoniec podarilo zo zlého letiska odletieť.

Podľa agentúry AP boli piloti zmätení už pri komunikácii s letovými dispečermi a po pristátí zvedavo zisťovali, kde to vlastne sú. Pri navigácii si vraj pomýlili východ so západom.

Upravený Boeing 747, ktorý patrí k najväčším dopravným lietadlám na svete, prevážal diely pre výrobu lietadla Boeing 787 Dreamliner do firmy Spirit AeroSystems, ktorá časti tohto lietadla vyrába.

Miestom pristátia malo byť vojenské letisko McConell, ktoré leží neďaleko montážnej firmy. Stroj si pomýlil cestu a pristál na neďalekom menšom letisku Jabara. Problémom sa ukázala byť príliš krátka pristávacia dráha tohto letiska a nebolo celkom jasné, či z nej obrovský stroj dokáže vzlietnuť – napokon sa mu to podarilo aj preto, že s menším množstvom paliva nebol taký ťažký.

Obe letiská vraj majú podobne umiestnenú pristávaciu dráhu. Podľa zvukového záznamu komunikácie s vežou bola navigácia zmätočná. „Pristáli sme na úplne inom letisku,“ konštatoval nakoniec jeden z pilotov krátko po pristátí.

Miesto pristátia zistili piloti až po rozhovore s letovými dispečermi. Prípad vyšetruje americký Federálny úrad pre letectvo (FAA).

16 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #letisko #Pilot #Boeing #Kansas