Britská polícia oslobodila po troch desaťročiach tri otrokyne

Britská polícia zatkla vo štvrtok v Londýne 67-ročného muža a rovnako starú ženu, ktorí zadržiavali tri ženy ako otrokyne.

22.11.2013 12:05
debata (3)

Všetky tri podľa polície tento pár takto zneužíval najmenej 30 rokov a najmladšiu z nich držal proti jej vôli prakticky celý život.

Vyšetrovatelia proti dvojici zasiahli po tom, čo sa v októbri na ne obrátila organizácia Freedom Charity. Tú kontaktovala žena s tvrdením, že ju proti jej vôli držia vyše 30 rokov. Ďalšie vyšetrovanie policajtov priviedlo až k domu staršieho páru na juhu britskej metropoly, z ktorého 25. októbra oslobodili 69-ročnú ženu z Malajzie, o 12 rokov mladšiu Írku a 30-ročnú Britku.

„Všetky tri ženy, ktoré boli značne traumatizované, odviezli na bezpečné miesto, kde zostanú,“ uviedla polícia vo vyhlásení. „Videli sme prípady, kedy boli ľudia držaní až desať rokov, ale nikdy sme nevideli nič v takom rozsahu,“ komentoval prípad inšpektor Kevin Hyland z oddelenia Scotland Yardu zameraného na obchodovanie s ľuďmi. Podľa neho boli všetky tri ženy držané ako domáce otrokyne najmenej tri desaťročia, po celý čas však mali „obmedzenú slobodu“.

Podľa polície medzi nimi nebol žiadny príbuzenský vzťah a nič nenasvedčuje tomu, že by boli sexuálne zneužívané. Takmer mesačný odstup medzi oslobodením a zatknutím ich väzniteľov Hyland vysvetlil úmysel zhromaždiť všetky fakty a mať istotu, že ženy už nie sú traumatizované. „Keď sa fakty zhromaždili, pristúpili sme k zatknutiu,“ vyhlásil Hyland, podľa ktorého ani jedna osoba zo zatknutých nie je britskej národnosti.

Zakladateľka Freedom Charity Aneety Premová agentúre Reuters povedala, že najmladšiu zo žien držali „od útleho veku“. Či sa v dome narodila, doteraz nie je jasné. „Niekoľko rokov sa snažili dostať preč. Ľudia budú šokovaní, že sa toto môže stať v Británii a v hlavnom meste ako je Londýn,“ dodala s tým, že ani susedia zatknutého páru si nič nevšimli. Ženy podľa nej zadržiavali v „obyčajnom dome na obyčajnej ulici“. Jeho presnú polohu však rovnako ako polícia neprezradila.

Podľa Hylanda prinútil jednu zo žien k telefonátu organizácie televízny dokument o vynútených manželstvách, ten vznikol na základe práce Freedom Charity. „Tlieskame Freedom Charity a spolupracujeme s ňou na pomoci týmto obetiam, ktoré zjavne boli držané približne 30 rokov,“ poznamenal.

Premová pre stanicu Sky News uviedla, že sa na jej organizáciu obrátila 57-ročná Írka. „Začali sme s nimi hovoriť, ako najdetailnejšie to išlo. Muselo sa to pripraviť, keď nám mali zavolať a muselo sa to urobiť úplne tajne, pretože sa cítili v obrovskom nebezpečenstve,“ opísala Premová nadväzovanie kontaktu s držanými ženami. Tie podľa nej boli „absolútne vystrašené“.

„Potrvá to veľmi dlho, než sa budú môcť vrátiť do normálneho života,“ usudzuje zakladateľka Freedom Charity. Iná charitatívna nadácia minulý mesiac zverejnila prvý globálny index otroctva, podľa ktorého v otrockých pomeroch žije takmer 30 miliónov ľudí v 162 krajinách a tento problém sa týka aj Británie. Podľa konzervatívnych odhadov na ostrovoch takto žije okolo 4 000 ľudí.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #Veľká Británia #polícia #otroctvo