Berlusconiho strana ide zrejme do opozície, vláde pád nehrozí

Nová politická strana talianskeho expremiéra Silvia Berlusconiho Forza Italia, ktorá vznikla počas víkendu rozštiepením vládneho Ľudu slobody (PDL), zrejme skončí v opozícii.

22.11.2013 14:09
Silvio Berlusconi Foto: ,
Silvio Berlusconi.
debata

Strana z vlády pravdepodobne vystúpi už budúci týždeň, keď Senát rozhodne, či právoplatne odsúdenému Berlusconimu odoberie mandát. Informujú o tom tamojšie médiá. Strana Forza Italia nesúhlasí s navrhovanou podobou rozpočtu na budúci rok a práve hlasovanie o rozpočte bude pre jej zotrvanie vo vláde kľúčové.

Komentátori predpovedajú, že nesúhlas s rozpočtom bude zámienkou pre ukončenie vládnej spolupráce. Hlavným dôvodom však bude prípadné vylúčenie straníckeho lídra Berlusconiho zo Senátu, ktoré je teraz veľmi pravdepodobné.

Senáto expremiérovom osude hlasuje 27. novembra. Berlusconi chce zákonodarcov ešte na poslednú chvíľu presvedčiť prejavom v hornej komore, jeho šance ale príliš vysoké nie sú. Mediálny magnát bol v auguste odsúdený za daňové podvody a podľa protikorupčného zákona by teraz nemal vykonávať volenú funkciu. Hoci ukončenie mandátu odporučil senátny výbor, nedal sa výsledok hlasovania až donedávna príliš predvídať. Za Berlusconim totiž stála jeho domovská strana. Po jej rozdelení má už ale politický matador na svojej strane iba malú časť senátorov.

Rozdelenie talianskej pravice kabinet Enrika Lettu nijako neohrozuje. Po mesiacoch neistoty ako PDL zareaguje na prípadné vylúčenie Berlusconiho zo Senátu naopak prináša upokojenie. Časť Berlusconiho pôvodnej strany pod vedením vicepremiéra Angelina Alfana, ktorá založila stranu Nová centristická pravica (NCD), totiž Lettu podporuje a vláda už nie je závislá na hlasoch skalných priaznivcov Berlusconiho.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Berlusconi #Letta #Forza Italia