EÚ zruší niektoré sankcie voči Iránu v decembri, tvrdí Paríž

Európska únia pravdepodobne zruší niektoré sankcie voči Iránu v decembri v rámci dohody o obmedzení iránskych jadrových aktivít.

25.11.2013 12:37
debata (1)

V pondelok to povedal francúzsky minister zahraničia Laurent Fabius. O zmiernení sankcií budú podľa neho rokovať ministri zahraničia a schváliť ho musí všetkých 28 členských krajín.

„Zrušenie sankcií bude obmedzené, cielené a zvrátiteľné,“ povedal Fabius pre rozhlasovú stanicu Europe 1. Zároveň vyjadril presvedčenie, že Izrael, ktorý uzavretie dohody s Iránom kritizoval, nepodnikne preventívny útok proti iránskym jadrovým zariadeniam, pretože „v súčasnej situácii by takýto krok nikto nepochopil“.

Teherán sa so svetovými mocnosťami v sobotu dohodol na obmedzení svojich jadrových aktivít výmenou za zmiernenie sankcií. Irán súhlasil s užšou spoluprácou s medzinárodnými inšpektormi, ktorí budú dohliadať na čiastočné zastavenie procesu obohacovania uránu. Teherán súhlasil s tým, že prestane obohacovať urán nad úroveň piatich percent, čo je hranica, za ktorou už je podľa odborníkov možné uskutočňovať výskum vedúci ku skonštruovaní jadrovej zbrane. Irán sa zároveň vzdá zásob uránu obohateného nad túto úroveň. Súčasná dohoda bude platiť šesť mesiacov, dokedy by mala byť vyrokovaná nová.

Medzinárodné spoločenstvo sľúbilo, že voči Iránu zruší sankcie týkajúce sa petrochemického a kovospracujúceho priemyslu. Sankcie budú zmiernené aj v prípade automobilového priemyslu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Irán #sankcie #jadrový program