Putin hovoril s pápežom o Sýrii

Ruský prezident Vladimir Putin sa počas pondelkovej návštevy Vatikánu rozprával s pápežom Františkom najmä o mieri na Blízkom východe a riešení občianskej vojny v Sýrii.

26.11.2013 11:34
Putin, pápež Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) u pápeža Františka vo Vatikáne.
debata

V utorok o tom s odvolaním sa na vatikánskeho hovorcu Federica Lombardiho informuje tlačová agentúra RIA Novosti. Lombardi schôdzku označil za „srdečnú a konštruktívnu“. Obaja lídri sa zhodli na tom, že v Sýrii je potrebné „zastaviť násilie a zabezpečiť nevyhnutnú humanitárnu pomoc“ obyvateľom postihnutým konfliktom. Putinov hovorca zase informoval, že rozhovory medzi štyrmi očami trvali dvakrát dlhšie, ako bolo plánované.

Putin a František si vymenili aj dary. Pápež zároveň šéfovi Kremľa odkázal, aby „odovzdal pozdrav“ hlave ruskej pravoslávnej cirkvi patriarchovi Kirillovi. Podľa portálu Catholicnews.com sa obaja štátnici vyhli „ekumenickým otázkam“.

Vzťahy medzi ruskou pravoslávnou a rímskokatolíckou cirkvou boli v minulosti často napäté. Moskovský patriarcha Svätú stolicu obvinil z toho, že sa snaží získať ruských pravoslávnych veriacich, čo však Vatikán rázne poprel. Putin okrem Vatikánu navštívil aj Taliansko, kde absolvoval obed so svojím priateľom, expremiérom Silviom Berlusconim. Zavítal aj za talianskym prezidentom Giorgiom Napolitanom. V utorok sa stretol s premiérom Enricom Lettom, s ktorým diskutoval najmä o ekonomike.

debata chyba
Viac na túto tému: #František #Vladimir Putin