Cesta domov. Českému bezdomovcovi v New Yorku pomohli, vrátil sa

Českému bezdomovcovi, ktorý sa neúspešne vydal do USA hľadať prácu, pomohla späť do vlasti skupinka neznámych Američanov.

27.11.2013 09:24
bezdomovec jaroslav Foto:
Z Čecha Jaroslava hľadajúceho v USA prácu sa stal bezdomovec. Naspäť do vlasti mu pomohli americkí dobrodinci.
debata (5)

Osud päťdesiattriročného Jaroslava zaujal mladých dobrodincov natoľko, že mu venovali 3 000 dolárov na cestu do ČR, napísal v utorok denník The New York Daily News. Video zachytávajúce jeho premenu zo zúfalého človeka na muža s novou životnou energiou sa na internete stalo hitom.

Čech priletel do USA pred takmer tromi mesiacmi, aby tu našiel prácu. Najprv sa mu podarilo zohnať zamestnanie v hoteli na Floride, čoskoro však o miesto prišiel a zamieril do New Yorku hľadať iné. Tam však po príchode na stanicu zaspal a keď sa prebudil, boli všetky jeho peniaze – vraj asi 1 000 dolárov – telefón aj doklady preč.

Českému bezdomovcovi v USA pomohli naspäť domov americkí dobrodinci.

Jeho príbuzní v Česku mu vraj nedokázali pomôcť, a tak skončil na ulici. Asi po mesiaci bezdomoveckého života sa však pri jeho lavičke zastavila skupina mladých ľudí z charitatívnej organizácie, ktorí spolu s filmármi zo spolku zvaného Whatever nakrúcali snímku o newyorských bezdomovcoch. Jaroslavov príbeh ich zaujal natoľko, že sa mu rozhodli pomôcť.

Čech však nevedel anglicky, preto komunikoval s priateľkou jedného z členov skupiny, ktorá sa volá Simona a hovorí po rusky. „Bol vďačný. Vysvetľoval mi, že také dlhé fúzy v živote nemal, keď sa predtým nemal možnosť dva mesiace oholiť,“ povedala denníku Simona.

Americkí dobrodinci Jaroslavovi zohnali nové oblečenie, zaplatili mu prenocovanie v hoteli, holiča a jedlo v reštaurácii a aj to najdôležitejšie: letenku späť do Česka. Jeho hlavným prianím, s ktorým sa im zveril, bolo vrátiť sa späť domov, aby sa mohol opäť stretnúť so svojou rodinou.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #domov #bezdomovec #dobrodinec