Irán zvýši produkciu uránu obohateného na nižšiu úroveň

Teherán sa so svetovými mocnosťami v sobotu dohodol na obmedzení svojich jadrových aktivít výmenou za zmiernenie sankcií

28.11.2013 10:15
debata (4)

Irán plánuje zvýšiť produkciu uránu obohateného na nízku úroveň. Vo štvrtok to povedal riaditeľ Iránskej agentúry pre atómovú energiu Alí Akbar Sálehí.

Teherán podľa neho na základe dohody s medzinárodným spoločenstvom zastaví obohacovanie uránu na 20 percent. Zariadenia, ktoré sa na tento účel používali, však odteraz budú slúžiť na obohacovanie uránu na päťpercentnú úroveň.

„Výroba nižšie obohateného uránu sa preto zvýši,“ citovala Sálehího štátna tlačová agentúra IRNA. Dodal, že iránske jadrové zariadenia neprestanú pracovať, prestanú len produkovať 20-percentný urán.

Teherán sa so svetovými mocnosťami v sobotu dohodol na obmedzení svojich jadrových aktivít výmenou za zmiernenie sankcií. Irán súhlasil s užšou spoluprácou s medzinárodnými inšpektormi, ktorí budú dohliadať na čiastočné zastavenie procesu obohacovania uránu. Teherán súhlasil s tým, že prestane obohacovať urán nad úroveň 20 percent, čo je hranica, za ktorou už je podľa odborníkov možné uskutočňovať výskum vedúci ku skonštruovaní jadrovej zbrane.

Irán sa zároveň vzdá zásob uránu obohateného nad túto úroveň. Súčasná dohoda bude platiť šesť mesiacov, dokedy by mala byť vyrokovaná nová. Medzinárodné spoločenstvo sľúbilo, že voči Iránu zruší sankcie týkajúce sa petrochemického a kovospracujúceho priemyslu. Sankcie budú zmiernené aj v prípade automobilového priemyslu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #urán #jadrový program #Teherán