Dlhoročného luxemburského premiéra nahradí Xavier Bettel

Premiér Jean-Claude Juncker končí na čele luxemburskej vlády, kde stojí od roku 1995, čím sa stal najdlhšie slúžiacim premiérom v Európskej únii.

29.11.2013 17:02
Xavier Bettel Foto:
Xavier Bettel sa posadí na stoličku premiéra v Luxembursku.
debata

Rozhodla o tom v piatok podľa agentúr Reuters a AFP koalícia, ktorá vznikla po októbrových predčasných parlamentných voľbách. Novým premiérom bude doterajší starosta Luxemburgu Xavier Bettel.

Junckerova Kresťansko-ľudová strana (CSV​​) zostala po voľbách najsilnejšou stranou v parlamente, ale zaznamenala straty a nemohla by vládnuť sama. Bez nej sa vytvorila koalícia zložená z troch strán: Bettelovej liberálnej Demokratickej strany (DS), Socialistickej robotníckej strany (LSAP) a Zelených, spresnila agentúra Reuters. „Po 175 hodinách sme ukončili koaličné rozhovory,“ vyhlásil Bettel.

Koaličnú dohodu formálne schvália budúci týždeň orgány jednotlivých strán. Hneď potom oznámia mená nových ministrov a moci sa ujme nový kabinet. Štyridsaťročný Bettel podľa agentúry AFP žije v páre s istým belgickým architektom a mieni v roku 2014 v Luxembursku presadiť homosexuálne sobáše.

Päťdesiatosemročný Juncker patrí k výrazným postavám politickej scény v Európskej únii. Mal veľký vplyv na vznik eura a až do tohtoročného januára bol na čele Euroskupiny združujúcej ministrov financií krajín platiacich eurom.

Juncker sa v lete v parlamente ocitol pod paľbou kritiky, že nedokázal zamedziť vyšetrovanému zneužívaniu moci zo strany spravodajských služieb. Obvinenia odmietal, ale nakoniec odstúpil, pretože ho v spore nepodporili socialisti, jeho vtedajší koaličný partner. Hneď po voľbách však vyhlásil, že vzhľadom k opätovnému víťazstvu svojej strany by rád na čele vlády pokračoval.

debata chyba
Viac na túto tému: #premiér #Luxembursko #Jean-Claude Juncker