Ukrajinská vláda prežila hlasovanie o nedôvere, premiér sa ospravedlnil

Vláde na Ukrajine sa podarilo prežiť hlasovanie o nedôvere, ktoré v parlamente iniciovala opozícia. Poslanci vládnej Strany regiónov, ktorá dominuje parlamentu, sa hlasovania zdržali. Za vyslovenie nedôvery tak hlasovalo 186 poslancov, pričom na jeho schválenie bolo potrebných 226 hlasov.

03.12.2013 13:07 , aktualizované: 13:23
Janukovyč, obrázok, Ukrajina Foto: ,
Protestujúci roztrhol obrázok ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča.
debata (42)

Azarov ešte pred hlasovaním prisľúbil uskutočniť personálne zmeny vo svojej vláde a ospravedlnil sa za brutálny zásah poriadkových síl proti demonštrantom na Námestí nezávislosti v Kyjeve, ktorý si v noci na sobotu vyžiadal desiatky zranených. „Vyvodím prísne dôsledky zo toho, čo sa stalo a vo vláde urobím vážne zmeny,“ vyhlásil premiér.

Opozícia pred hlasovaním pri príhovoroch provládnych poslancov vykrikovala heslá ako „hanba“ či „revolúcia“.

„Žiadam rezignáciu vlády. Odovzdanie moci sa musí uskutočniť legitímnou cestou,“ vyhlásil v parlamente opozičný predák Vitalij Kličko. Tento bývalý majster sveta v boxe pre sobotňajší policajný zákrok vyzval na stíhanie všetkých zodpovedných členov ministerstva vnútra. „Hanbite sa za vášho prezidenta a hanbite sa za vašu vládu,“ vyhlásil v parlamente predák opozičnej strany Vlasť Arsenij Jaceňuk. Za vyslovenie nedôvery vláde napokon hlasovalo menej poslancov, ako bolo potrebných.

Ukrajinská opozícia v utorok v parlamente pre násilné rozohnanie sobotňajšej protivládnej demonštrácie v Kyjeve vyzvala na trestné stíhanie ministra vnútra Vitalija Zacharčenka. Premiér Mykola Azarov sa za použitie sily ospravedlnil. Vodca opozičného hnutia Udar Vitalij Kličko vyzval Azarovov kabinet, aby rezignoval. „V mene vlády by som rád požiadal o odpustenie za akciu bezpečnostných jednotiek. Prezident a vláda zákrok hlboko ľutujú,“ povedal premiér o sobotňajšom rozohnaní demonštrácie na kyjevskom Námestí nezávislosti. Azarov zároveň vyhlásil, že sa nesmie opakovať „oranžová revolúcia“ z roku 2004, ktorá vyniesla k moci prozápadných reformátorov Viktora Juščenka a Júliu Tymošenkovú.

Predák strany Udar a kritik súčasnej ukrajinskej vlády Vitalij Kličko.

Drobí sa aj vládna strana

Opozícia, ku ktorej sa hlásia poslanci strany Vlasť, hnutia Udar a strany Sloboda, nemá v jednokomorovom ukrajinskom parlamente väčšinu. Zo 450 poslancov sa mohla spoliehať len na 168, na vyslovenie nedôvery je potrebná nadpolovičná väčšina 226 hlasov.

Opoziční vodcovia dúfali, že nečakané odvolanie integračných plánov privedie do protivládneho tábora aj niektorých ďalších poslancov. Vyslovenie nedôvery vraj mohli podporiť niektorí nezaradení či prípadne komunisti, ktorí doteraz za vládnou Stranou regiónov v parlamente pevne stáli.

Rozchod s Bruselom a príklon k Moskve podľa ukrajinských médií začína drobiť aj samotnú Stranu regiónov. Niekoľko jej poslancov pred hlasovaním dalo najavo, že Azarovov kabinet nepodporia. Veľký ohlas mala najmä „dezercia“ známej poslankyne Inny Bohoslovskej, ktorá bola doteraz považovaná za skalnú stúpenkyňou prezidenta Viktora Janukovyča. Svoj rozchod so Stranou regiónov ohlásila v pondelok.

Pokus o odvolanie kabinetu vyvolala opozícia pre rozhodnutie vlády pozastaviť proces integrácie s Európskou úniou. Odvolanie podpisu pod zmluvu o pridružení v minulých dňoch priviedlo do ulíc Kyjeva desaťtisíce ľudí. V sobotu proti demonštrantom brutálne zasiahla kyjevská polícia.

Demonštranti nocovali v mraze

Tisíce stúpencov ukrajinskej opozície strávili noc na hlavnom kyjevskom námestí a ďalej blokujú sídlo vlády premiéra Mykolu Azarova. Mnohí z nich sa ráno pripojili k ďalším tisícom demonštrantov pri parlamente, kde majú poslanci hlasovať o nedôvere Azarovho kabinetu.

Kritici vlády nocovali v stanoch na Námestí nezávislosti napriek mrazivým teplotám. Bývalý minister vnútra Jurij Lucenko ich vyzval, aby v protestoch nepoľavovali. Stovky ľudí sa potom ráno znovu vydali k vládnej štvrti, kde zablokovali prístup do sídla vlády a do ministerstiev.

Väčšina opozičných aktivistov sa z centrálneho námestia v ranných hodinách presunula k budove parlamentu stráženej stovkami policajtov, kde spolu s ďalšími demonštrantmi volali po odvolaní vlády. Množstvo účastníkov zhromaždenia malo na sebe červené vesty symbolizujúce farby opozičného hnutia Udar majstra sveta v boxe Vitalija Klička, ktorý patrí k iniciátorom hlasovanie o nedôvere.

Situácia na Ukrajine je nepokojná aj v utorok.

Janukovyč odcestoval z vlasti

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč odišiel v utorok na návštevu Číny a to aj napriek aktuálnym mohutným demonštráciám proti jeho vláde. Potvrdil to v pondelok večer samotný prezident. Ten chce v najľudnatejšej krajine zabezpečiť pre Kyjev zdroje a ďalšie investície po odmietnutí podpísať dôležité zmluvy s EÚ.

Janukovyč údajne takto chce EÚ i Rusku ukázať, že nie sú jedinými partnermi pre jeho krajinu. Čína zatiaľ poskytla postsovietskej krajine úvery v celkovej výške 10 miliárd dolárov, no Ukrajina potrebuje pre rok 2014 ďalšie miliardy v záujme splnenia si svojich finančných záväzkov. Podľa premiéra Mykolu Azarova sa za prítomnosti prezidenta Janukovyča v Číne podpíše najmenej 20 obchodných dohôd vrátane memoranda o priateľstve a spolupráci.

Ukrajina sa síce po vypuknutí ekonomickej krízy dohodla s MMF na čerpaní finančnej pomoci v hodnote 15 miliárd dolárov, no platnosť kontraktu bola pozastavená v roku 2011 pre nedodržiavanie podmienok zo strany Kyjeva. Vláda totiž okrem iného stále odmieta zvýšiť ceny plynu a tepla pre domácnosti.

Eurotlač: Ukrajina je skorumpovaná a so zlou ekonomikou

Európska únia sa musí z vývoja na Ukrajine poučiť a zároveň zaujať voči Kyjevu novú stratégiu. Napísal to britský liberálny denník The Independent. O zmene európskeho prístupu píše aj francúzsky katolícky denník La Croix, zatiaľ čo ďalšie francúzske noviny Le Monde uvádzajú, že Európa musí Ukrajincom aj naďalej ponúkať partnerstvá.

„Brusel si, dúfajme, vzal z ukrajinskej otočky ponaučenie. Ak by sa vzala do úvahy hospodárska a kultúrna previazanosť s Ruskom, vzoprel by sa voľbe buď – alebo možno aj nie tak skorumpovaný politik ako je prezident (Viktor) Janukovyč,“ napísal The Independent.

Európa by preto mala zmeniť stratégiu, ale zároveň zostať verná svojim zásadám. „Lekárska starostlivosť v Nemecku pre väznenú expremiérku Júliu Tymošenkovú bola súčasťou obchodu. Je šťastie, že Európa tu zostala zásadová. Tak to musí byť aj naďalej,“ dodal britský denník. „Ukrajina je pseudodemokratický štát, ktorý je prerastený korupciou a ktorého hospodárstvo ide od desiatich k piatim. Terajší demonštranti chcú reformy, chcú čistý, demokratický a európsky štát. EÚ musí Ukrajine ďalej ponúkať partnerstvá,“ napísal francúzsky denník Le Monde.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #hlasovanie o nedôvere #Viktor Janukovyč #Ukrajina