Orkán si na severe Európy vyžiadal najmenej deväť mŕtvych

Orkán, ktorý vo štvrtok zasiahol sever a severozápad Európy, ochromil dopravu. V Poľsku zostalo bez prúdu okolo 400-tisíc domácností.

06.12.2013 09:23 , aktualizované: 16:32
Hamburg, Xaver Foto: ,
Vlnobitie spôsobené orkánom Xaver spôsobilo záplavy v Hamburgu. Na snímke z večera 5.12.2013 je zaplavený rybí trh pri hamburskom prístave.
debata

Úrady v Belgicku, Holandsku a Nemecku sa obávali rozsiahlych záplav, ku ktorým však nedošlo. Vyčíňanie živlu si vyžiadalo niekoľko mŕtvych. Poľsko hlási štyroch, Británia dvoch, Dánsko s Rakúsko po jednom mŕtvom človeku. Švédsko okrem jednej obete pátra po dvoch námorníkoch.

V Belgicku a Holandsku dosiahla hladina rozbúreného mora najvyššiu úroveň za posledné desaťročie. Veľké škody však voda nespôsobila, pretože obce na pobreží boli na prívaly pripravené. V belgickom prímorskom letovisku Bredene úrady preventívne evakuovali 2 100 ľudí. V juhozápadnej holandskej provincii Zeeland prekonalo more hladinu z roku 1953, kedy krajinu sužovali rozsiahle záplavy. Približne stovka vodohospodárov v noci kontrolovala hrádze. Voda sa v malom rozsahu rozliala v Totterdame a Dordrechte.

Vlnobitie vyvolané orkánom Xaver spôsobilo záplavy v časti severonemeckého prístavného mesta Hamburg, podľa tamojších úradov však voda dosiahla vrchol a začína klesať. Oblasti chránené protipovodňovými zábranami zostali v bezpečí a nehrozí, že by sa voda preliala. Pre búrku zostáva prerušené železničné spojenie medzi Nemeckom a Dánskom.

V Dánsku prvé vlaky po štvrtkovom kolapse vypravili v piatok ráno. Majú problémy aj na juhu Švédska. Železničné spojenie bolo od štvrtka ochromené na severe Holandska, no ráno sa ho podarilo podľa DPA obnoviť. Na Judskom polostrove v Dánsku zomrel 72-ročný muž, jeho auto sa prevrátilo počas prudkého vetra. Švédske úrady pátrajú po dvoch námorníkoch, tých rozbúrené more zmietlo z paluby a jedného človeka tam zabil padajúci strom.

Bez elektrického prúdu sú desaťtisíce domácnosti v Nórsku, Litve, Británii či v Dánsku. Najhoršie postihnuté bolo zrejme Poľsko, kde sa bez elektriny ocitlo okolo 400-tisíc domácností, ešte ráno pritom úrady v Poľsku informovali štvornásobne menší počet. Elektrické rozvody zničili padajúce stromy a konáre. Poľské aerolinky LOT zrušili pre nepriaznivé počasie lety z Vroclavu do Mníchova a Frankfurtu.

Orkán zasiahol sever Európy

Na Britániu, Škandinávii a severné Nemecko udrela mohutná búrka Xaver. Vyžiadala si prvé obete.

Fotogaléria
Vlny udierajú na most v Blankenberge v Belgicku.
Všetky lety boli zrušené na letisku...
+3Ľudia na pláži v blízkosti mesta Norddeich.

Rakúskej spolkovej krajine Salzbursko zahynul vodič, ktorého nákladné auto vytlačil prudký vietor do protismeru. Následne sa čelne zranil s iným nákladným automobilom. Niekoľko zranených v súvislosti s vyčíňaním živlu hlásia v Nórsku. Vietor tam zmietol autobus z cesty, nehoda si vyžiadala troch zranených. V Británii naďalej platí varovanie pred búrkou. Vo štvrtok úrady evakuovali viacero miest na pobreží pre možné záplavy, ľudia tak strávili noc v školách a krízových centrách. Vlaky v Anglicku a Walese ráno jazdili s oneskorením. V Škótsku zomrel vodič v nákladnom aute na ktorý spadol strom. Padajúci strom zabil ďalšieho muža v strednom Anglicku.

Vo Fínsku, ktorí si v piatok pripomína vyhlásenie samostatnosti od Ruska v roku 1917, vodiči bojujú so zlými dopravným podmienkami. Najhoršia situácia je na západe krajiny a v strednom Fínsku. Problémy by pre snehové búrky mali podľa fínskej televízie YLE trvať počas celého víkendu. Orkán zasiahol sever Európy vo štvrtok. Jeho vyčíňanie postihlo niekoľko miliónov ľudí. V Nemecku vietor v nárazoch dosahoval rýchlosti až 155 kilometrov za hodinu a v Škótsku presiahol hranicu 160 km za hodinu.

Deti však majú zrejme zo zimného živlu radosť. Viacero škôl v Poľsku, v Hamburgu a Šlievicku-Holštajnsku zavreli.

Na Slovensku začal silný vietor v noci zo štvrtka na piatok Počasie v noci začalo na viacerých cestných úsekoch komplikovať dopravu, problémy mali najmä kamióny. Už polhodinu po polnoci polícia pre husté sneženie uzavrela pre nákladnú dopravu nad 10 metrov horský priechod Donovaly.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) predpovedá silný nárazový vietor na západe a juhozápade Slovenska od piatkových skorých ranných hodín. Od 5.00 platí preto aj v tejto oblasti výstraha SHMÚ 1. stupňa. Trvať má až do soboty do 12.00.

debata chyba
Viac na túto tému: #búrka #Xaver #Hamburg #víchor #vlnobitie