KĽDR deportovala zadržiavaného amerického veterána

Severná Kórea oznámila, že z krajiny deportovala 85-ročného amerického veterána z kórejskej vojny Merrilla Newmana, ktorého zadržiavala viac ako mesiac. Uviedla to tamojšia štátna tlačová agentúra KCNA.

07.12.2013 09:10
debata

Komunistický režim Američana podľa nej prepustil, pretože sa ospravedlnil za svoje údajné zločiny počas kórejského konfliktu v rokoch 1950 až 1953 a taktiež z dôvodov jeho vysokého veku a zdravotného stavu.

Severokórejčania zadržali Newmana 26. októbra, keď sa chystal odletieť z KĽDR, kde bol na turistickej ceste. Na konci novembra Pchjongjang zverejnil video, na ktorom sa vojnový veterán v krátkom vyhlásení priznáva k svojim údajným zločinom a ospravedlňuje sa. Údajne sa tiež pokúsil kontaktovať v KĽDR žijúcich vojakov, ktorých počas vojny cvičil, aby teraz bojovali proti režimu diktátora Kim Čong-una.

Agentúra AP k tomu poznamenala, že stále nie je jasné, za akých podmienok toto priznanie vzniklo a či k nemu dôchodca z Kalifornie nebol prinútený. Pred ním Severokórejčania od roku 2009 zadržali najmenej šesť ďalších Američanov, päť z prepustili alebo deportovali po diplomatických intervenciách na najvyššej úrovni. Pchjongjang kvôli tomu osobne navštívili aj bývalí americkí prezidenti Bill Clinton a Jimmy Carter.

Na prepustenie Newmana v minulých týždňoch vyzval napríklad americký minister zahraničia John Kerry i Biely dom. V severokórejskom zajatí naďalej zostáva Američan kórejského pôvodu Kenneth Bae, toho v máji v KĽDR odsúdili na 15 rokov nútených prác za „podnecovanie k prevratu“.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #Veterán #vojna