Ukrajinská opozícia hrozí totálnym odporom

Ukrajinská opozícia pokračovala v sobotu v Kyjeve a v ďalších mestách v protestoch proti zrušeniu podpisu asociačnej dohody Ukrajiny s Európskou úniou.

07.12.2013 17:28
Ukrajina, protest, Kyjev Foto:
Účastníčky z archívnej fotografie protivládneho protestu na kyjevskom Námestí nezávislosti čistia cviklu do pripravovaného boršču pre demonštrantov.
debata (69)

Opoziční predstavitelia pohrozili vláde „totálnym odporom“, ak bude pokračovať v nastúpenom zbližovaní s Ruskom. Na nedeľu sa do ukrajinskej metropoly chystá ďalšia veľká demonštrácia.

"Ak prezident Viktor Janukovyč zapredá krajinu Rusku, zažije doposiaľ nevídanú vlnu ľudového hnevu, "varoval na zhromaždení v ukrajinskej metropole Arsenij Jaceňuk, predák opozičnej strany Vlasť väznenej expremiérky Julie Tymošenkovej.

Na tlačovej konferencii potom vyhlásil, že prezident sa pripravuje čoskoro podpísať dohodu o pripojení Ukrajiny k colnej únii niektorých bývalých sovietskych republík vedenej Ruskom. „Podľa našich informácií návrh dohody o strategickom partnerstve už bol parafovaný, ale Janukovyč zatiaľ nemal odvahu dohodu podpísať,“ uviedol Jaceňuk. Podľa neho táto dohoda predpokladá aj pripojenie k colnej únii. Dokument chce vraj prezident podpísať 17. decembra v Moskve na zasadaní rusko-ukrajinskej medzištátnej komisie.

Na námestí Nezávislosti v centre Kyjeva aj v obsadenej radnici zotrvali v noci na sobotu napriek mrazivému počasiu tisíce demonštrantov. Jeden z vodcov opozície, svetový šampión v boxe Vitalij Kličko vyhlásil, že krajina sa ocitla na „historickej križovatke“ a oznámil, že v nedeľu sa uskutoční ďalšia veľká demonštrácia za odstúpenie vlády. Podľa médií sa pred týždňom v centre Kyjeva zišlo približne 350-tisíc ľudí.

Podľa agentúry Interfax ukrajinská polícia zosilnela výstrahu kyjevského televízneho strediska, odkiaľ sú vysielané relácie na podporu vlády. Stalo sa tak údajne po tom, čo niektorí účastníci opozičných protestov začali volať po obsadení televízie.

Lajčák: Je chybou stavať sa na niektorú zo strán vnútornej politiky v Ukrajine

Za veľkú chybu považuje šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák to, ak sa medzinárodní predstavitelia stavajú na stranu niektorého z domácich aktérov na Ukrajine. „Máme podporovať a obhajovať demokratické princípy a procesy. Podporovať dialóg a komunikáciu. Našou úlohou nie je držať stránku niektorému z účastníkov vnútornej politiky na Ukrajine. To nech si rozhodnú ukrajinskí občania, ale je dôležité, aby mali priestor na demokratické rozhodnutie,“ uviedol na margo situácie v Ukrajine.

Miroslav Lajčák. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Lajčák, diplomacia, minister zahraničia Miroslav Lajčák.

Lajčák využil svoju tohtotýždňovú účasť na zasadnutí Ministerskej rady Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v Kyjeve na bližšie sa oboznámenie s dianím v krajine.

Krátko sa stretol so svojím rezortným partnerom Leonidom Kožarom. „Zo strany vlády som videl, že nepodceňuje situáciu,“ poznamenal, pričom poukázal na vyhlásenie Kožaru, v ktorom vyjadril ľútosť nad neprimeraným zásahom polície proti demonštrujúcim a pripravenosť vlády to vyšetriť. Rovnako sa Lajčák stretol s predstaviteľmi opozície Arsenijom Jaceňukom a Vitalijom Kličkom. Avizovali, že ukrajinský národ je odhodlaný vytrvať vo svojich protestoch.

Tie najskôr začali ako vlna nesúhlasu s rozhodnutím prezidenta Viktora Janukovyča nepodpísať Asociačnú dohodu s EÚ. Po zásahu polície sa zmenili na širší protest voči spôsobu fungovania spoločnosti. „Ľudia chcú vidieť modernú Ukrajinu, v ktorej platí zákon, kde je vymožiteľnosť práva, a sú rešpektované práva, slobody a demokratické hodnoty,“ zdôraznil minister.

Ako dodal, obaja lídri opozície predniesli pomerne kategorické politické požiadavky. Lajčák zopakoval postoj EÚ, ktorá vyzýva na zdržanie sa násilia a provokácií z oboch strán a vyšetrenie násilných stretov, ktoré si počas uplynulého víkendu vyžiadali vyše 160 zranených. „Je tu odporúčanie k politickému dialógu, ktorý by umožnil prekonať dnešné rozdelenie spoločnosti s pocitom, že o zásadných veciach, ako je strategické smerovanie krajiny, by sa malo rozhodovať na základe širšej politickej diskusie,“ priblížil.

69 debata chyba
Viac na túto tému: #Vitalij Kličko #Janukovyč #Kyjev #Jaceňuk #Ukrajina