Dohoda Izraela s Palestínčanmi vraj v nedohľadne

Izraelský minister zahraničných vecí Avigdor Lieberman vyjadril vážne pochybnosti o možnosti dosiahnutia mierovej dohody na Blízkom východe v stanovenom termíne deviatich mesiacov.

07.12.2013 20:02
debata (1)

V sobotu zverejnenom rozhovore urobenom počas ministrovej aktuálnej prítomnosti vo Washingtone šéf izraelskej diplomacie uviedol, že dôvera medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi je na bode mrazu. Napriek tomu si však myslí, že dialóg by mal pokračovať. Jeho skeptické slová sú v príkrom rozpore s tvrdeniami jeho amerického rezortného kolegu Johna Kerryho.

Ten sa vo štvrtok vyjadril, že Izrael a Palestínčania sú najbližšie k dosiahnutiu mierovej dohody za posledné roky. Ako však povedal Lieberman, ktorý do Washingtonu prišiel lobovať za tvrdší postoj USA k Iránu, „je nemožné budovať mier, keď neexistuje dôvera“.

Palestínčania a Izrael sa ešte v júli vo Washingtone dohodli na obnovení dlhodobo stagnujúcich rokovaní s tým, že do deviatich mesiacov prijmú mierovú dohodu. Vláda židovského štátu však v októbri oznámila ďalšiu výstavbu vo východnom Jeruzaleme, ktorý chcú Palestínčania za svoje nové hlavné mesto. Medzinárodné spoločenstvo neuznáva izraelskú kontrolu nad územiami zabratými po vojne v roku 1967 a všetky izraelské stavby na palestínskych územiach za takzvanou zelenou čiarou sú z pohľadu medzinárodného práva ilegálne.

Koncom novembra zverejnený prieskum odhalil, že takmer 70 percent Palestínčanov očakáva, že opätovne rozbehnuté rokovania s Izraelom stroskotajú. Viac ako 50 percent opýtaných obyvateľov Západného brehu a Pásma Gazy považuje nové rokovania so židovským štátom za chybu, pričom iba tretina má opačný názor.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Avigdor Lieberman #mierová dohoda