Nemecký prezident nepôjde do Soči. Zrejme ide o bojkot

Nemecký prezident Joachim Gauck nepôjde na zimné olympijské hry v juhoruskom Soči Informoval o tom magazín Der Spiegel, podľa ktorého je to reakcia na porušovanie ľudských práv v Rusku.

08.12.2013 20:29
Gauck, Merkelová Foto:
Prezident Joachim Gauck do Soči nepôjde, účasť nemeckej kancelárky Angely Merkelovej zostáva vraj stále otvorená.
debata (34)

Úrad nemeckého prezidenta síce potvrdil, že Gauck do Soči nepôjde, dôvody však neoznámil. Šéf zahraničného výboru ruskej Štátnej dumy Alexej Puškov rozhodnutie nemeckej hlavy štátu kritizoval s tým, že Gauckovi neprekáža zabíjanie detí a žien v Afganistane.

Gauck je bývalý luteránsky pastor a zohral kľúčovú úlohu v rámci východonemeckého protestného hnutia pred pádom Berlínskeho múru. Netají sa kritikou stavu ľudských práv v Rusku. Rozhodnutie neísť na olympiádu oznámil tento týždeň ruskej vláde. Účasť nemeckej kancelárky Angely Merkelovej zostáva podľa agentúry DPA stále otvorená.

„Gauck nikdy neodsúdil zabíjanie detí a žien v Afganistane a v Pakistane. Ale Rusko pranieruje (tak tvrdo), že do Soči nepôjde,“ napísal Puškov na Twitteri. Tento vysoký predstaviteľ dolnej komory ruského parlamentu tak podľa všetkého upozornil na protiteroristické operácie USA a ďalších západných krajín v Ázii.

Protokolárnu povinnosť navštíviť olympijské hry Gauck z titulu svojej funkcie nemá, vlani však priletel na letnú olympiádu a paralympiádu v Londýne. Naopak, bývalý nemecký prezident Horst Köhler v roku 2010 neprišiel na zimné olympijské hry vo Vancouveri.

Nemecký olympijský zväz (DOSB) na svojom webe uviedol, že Gauck sa vraj navštíviť hry v Soči vôbec nechystal. „Keď niekto neplánuje ísť, tak to automaticky neznamená, že niečo bojkotuje,“ citovala DPA reakciu šéfa DOSB Michaela Vespera na informáciu, že spolkový prezident nenavštívi počas olympiády Soči. DPA však považuje Gauckovo odmietnutie účasti za politicky výbušné.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #olympiáda #Soči #ZOH #Joachim Gauck