Thajská premiérka rozpustila parlament, protesty pokračujú

Thajská premiérka Jingluck Šinawatrová, ktorá v poslednej dobe čelí veľkým demonštráciám a výzvam na odstúpenie, oznámila rozpustenie dolnej komory parlamentu a sľúbila usporiadať čo najskôr predčasné voľby.

09.12.2013 07:19 , aktualizované: 10:12
debata

Premiérka to podľa agentúry Reuters oznámila v pondelňajšom televíznom prejave. Lídri protestného hnutia ale mienia v masových demonštráciách pokračovať s cieľom dosadiť do čela krajiny nevolený orgán. V metropole Bangkoku do ulíc opäť vyšli desaťtisíce ľudí.

„V tejto chvíli, keď sa proti vláde stavia mnoho ľudí z mnohých skupín, je najlepšou cestou dať moc späť thajskému ľudu a usporiadať voľby. Rozhodne tak thajský ľud,“ oznámila premiérka.

Vláda navrhla, aby sa voľby konali 2. februára, pričom tento dátum musí ešte oficiálne schváliť volebná komisia. Tá s uvedeným termínom podľa všetkého súhlasí. „Je veľmi pravdepodobné, že sa voľby uskutočnia 2. februára, teda v rámci limitu nasledujúcich 60 dní,“ vyhlásila hovorkyňa komisie. Volební úradníci sa v najbližších dňoch stretnú s vládnymi predstaviteľmi, aby túto otázku prediskutovali, dodala.

„Vláda si neželá straty na životoch,“ zdôvodnila svoj krok Šinawatrová. Opoziční lídri už vyhlásili, že proti jej vláde chcú v uliciach Bangkoku aj naďalej bojovať a „vykoreniť režim Thaksinovcov“.

Šinawatrová pritom presne pred týždňom odmietla výzvu státisícov demonštrantov na svoje odstúpenie, keďže podľa nej požiadavky protestujúcich nie je možné splniť z ústavných dôvodov. Demonštranti v stredu pred blížiacimi sa kráľovými narodeninami súhlasili s dočasným zastavením pouličných protestov.

Tie predtým vyústili do násilností a vyžiadali si aj niekoľko obetí. Nepokoje sú najhoršie od demonštrácií z roku 2010. Opozícia a demonštranti vládu obviňujú z rozsiahlej korupcie a tvrdia, že Jingluck je len bábkou v rukách svojho brata Thaksina, ktorého v roku 2006 zvrhla z čela vlády armáda.

debata chyba
Viac na túto tému: #Thajsko #demonštrácia #Jingluck Šinawatrová